“Билд”: Донбас и Луганск са руски колонии в Украйна

“Билд”: Донбас и Луганск са руски колонии в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

През 2015 г. Донската народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) обявиха рублата за своя официална валута, а днес бюджетите им почти изцяло са осигуряват по линия на „хуманитарната помощ“ от Русия, пише в. „Билд“.

Според немското издание това говори за пълната финансова зависимост на тези две народни републики от Москва, т.е. и за това, че те фактически са колонии на Русия.

Когато ДНР и ЛНР обявяват своята независимост от Украйна през април 2014 г., Киев продължава да осъществява голяма част от държавните плащания в региона, включително и пенсиите, до средата на лятото, пише в. „Билд“.

През юли, когато става ясно, че разбунтувалите се области няма да се върнат под управлението на Киев, пенсиите и социалните придобивки секват. Регулярното изплащане на заплатите в Донбас е възобновено през април 2015 г. - само че то се осъществява вече в рубли и от името на местното управление. Като се позовава на разкази на местни жители немското издание твърди, че многомилионни суми пари се доставят в в източните райони на Украйна един път месечно под охрана на руски военни камиони. Украинските спецслужби, пише „Билд“, били обезпокоени от това откъде идват всеки месец сериозни суми пари и по какъв начин те попадат в двете народни републики.

Киев има интерес да пресече „финансовата поддръжка за повече от 30 000 бойци, 17 000 от които са платени руски военнослужещи“, твърди „Билд“. Според публикацията близо 90% от паричните средства в рубли, с които разполагали ДНР и ЛНР през декември 2015 г., били „внесени отвън“.

Всички плащания се извършват в наличност, банковата система не работи както трябва. Версията на „Билд“ е, че парите пристигат в Донбас не с конвоите хуманитарна помощ, която се явява по-скоро пропаганден елемент, а със сериозно охранявани влакове, натоварени с тонове банкноти и монети, но също и муниции и други военни доставки. Според пресмятания на немския вестник за заплати в ДНР и ЛНР Русия харчи годишно около 1 млрд. евро , което възлиза на около ,6% от разходите по руския държавен бюджет.

#Украйна #Донбас #Луганск #Русия #колонии #Билд #банкноти #монети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »