Разцъфтя първото цвете в Космоса

Разцъфтя първото цвете в Космоса
A A+ A++ A

Цвете разцъфтя за първи път при нулева гравитация в открития Космос. Американският астронавт Скот Кели обяви, че растението от вида циния е разтворило цвета си на борда на Международната космическа станция (МКС), пише британският в. „Индипендънт“. Съобщението беше направено чрез акаунта на Кели в социалната мрежа „Туитър“, където той сподели и снимка на оранжевите венчелистчета на растението.

„Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют!“, написа астронавтът като добави шеговито, че „има и други форми на живот в Космоса“.

Според блога на НАСА, посветен на растенията, отглеждани в Космоса, цинията е била избрана за експеримента, не заради своята красота, а за да „помогне на учените да разберат как цветята растат при безтегловност“.

В края на декември Кели публикува в „Туитър“ снимка на растението с клюмнали листа. Текстът към нея гласеше „Нашите растения не изглеждат добре. Това би било проблем (за човешка колония) на Марс“. До сега в Космоса са били отглеждани и пшеница и маруля, но те не цъфтят.

„Цинията е много различна от марулята“, коментира в блога на НАСА Трент Смит, мениджър на структурите за отглеждане на растения на МКС. „Тя е много по-чувствителна на параметрите на околната среда и характеристиките на светлината. Има и по-дълга продължителност на растеж, между 60 и 80 дни“, допълни той. Според Смит цинията е трудна, но заради по-дългия си растеж и това, че цъфти, тя е подходящ предшественик на евентуално отглеждане на домати в Космоса.

Но освен полезните за науката аспекти на цветя, растенията повишават и духа сред екипажа на МКС. „Въпреки че не всички членове на екипажа се наслаждават на отглеждането на растения, за мнозина тази опция е от полза“, допълни още Смит в блога на НАСА. „В бъдеще важността на растенията по всяка вероятност ще се увеличи, предоставяйки на екипажа ограничена връзка със Земята“, каза още той.

#цвете #космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници