Дянков няма намерение да отстъпи за Сребърния фонд

Дянков няма намерение да отстъпи за Сребърния фонд
Симеон Дянков разгледа културни обекти във Велико Търново, които евентуално да бъдат включени в програмата за приоритетно финансиране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Симеон Дянков няма намерение да променя позицията си по въпроса със Сребърния фонд.

''Аз ще отстоявам началното си мнение, защото то е потвърдено с един прост факт - във всички останали европейски държави, които имат сребърни фондове като нашия (общо 7 държави - Белгия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Португалия), без изключение те инвестират в държавни ценни книжа," каза Дянков във Велико Търново Дянков, предаде агенция „Фокус".

„Всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието, а в България не може да се направи," каза той.

По думите на финансовия министър няма да има проблем със събирането на акцизи и ДДС при цигарите след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрито. Не случайно е избрано именно през лятото да бъде наложена забраната, като по този начин ще има няколко месеца, в които хората да пушат навън.

Според Дянков проблем ще има в зимните месеци, но той изрази надежда, че до тогава пушачите ще са свикнали със забраната.

Относно данъчната полиция вицепремиерът заяви, че още е рано да се каже кой ще я ръководи.

Миналата седмица Симеон Дянков се е срещнал с ръководството на НАП и им е възложил до края на тази седмица да изработят проект, в който да се опишат промените, които трябва да настъпят в НАП.

''Аз искам тези законови промени да влязат в Народното събрание юни месец. Вицепремиерът иска данъчната полиция да е факт от 1 януари 2013 г. България е единствената държава в Европа, където няма данъчна полиция," посочи Симеон Дянков.

#Симеон Дянков #Дянков #Велико Търново #Сребърния фонд #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"