Трайков: Алтернативен внос за по-ниски цени на газа

Трайков: Алтернативен внос за по-ниски цени на газа
„Има начин цените да са по-ниски, това е, когато има алтернативен внос, местен добив и конкуренция на пазара“, смята Трайчо Трайков. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Трудно можем да влияем на поскъпването на природния газ, тъй като, когато внасяме нещо, продавачът определя цената на стоката и възможностите за маневри са малко, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„ДКЕВР каза, че поскъпването трябва да е в границите на 4–5%. Изчисленията ни показват, че не е необходимо да се прави цялото увеличение за компенсиране на недовзетите приходи на „Булгаргаз“. Това дружество влачи едни загуби още от времето на „Кремиковци“ и те тежат много“, коментира Трайков в сряда сутрин по bTV.

От ДКЕВР смятат, че може да се направи минимално поскъпване и с количествата от Чирен да се справи „Булгаргаз“, добави той.

„Надявам се на компетентната и професионална работа на комисията, защото „Булгаргаз“ работи с една вносна стока, а цената й се определя от „Газпром“. Докато внасяме нещо, на което продавачът определя цената, възможностите за маневри са много малки“, каза още министърът.

„Има начин цените да са по-ниски, това е, когато има алтернативен внос, местен добив и конкуренция на пазара. Това е цялата насока на работата ни по газовата тема през последните две години“, уточни той.

Относно цената на парното Трайков заяви, че топлофикациите ще трябва да се справят с по-скъпа суровина.

„Те имат резерви основно в събираемостта. Всяко от дружествата има писмен договор с „Булгаргаз“. Топлофикациите трябва да успяват да събират сметките си, а клиентите от своя страна трябва да се възползват от всички възможности за енергийна ефективност, така че да ползват по-малко топлинна енергия“, поясни той.

Министърът коментира и страховете на хората от проучванията за добив на шистов газ. 

„Ще има проучвания веднага след като „Шеврон“ представи работната си програма, както и след екологичната оценка и оценката за водните ресурси. След тези оценки ще може да се започне с проучванията. Не е ясно кога ще започне проучването, защото не е ясно колко време ще продължат тези оценки. Работната програма ще я представят веднага щом им разрешим“, уточни той.

По думите на Трайков няма компания, която да инвестира в нещо, което не може да продава, така че добивът в България ще е на конкурентна цена.

„На всеки проект трябва да се гледа като на индивидуален със собствени икономически показатели“, коментира той темата за АЕЦ „Белене“.

„Нямам притеснение за подхода ни, руските ни колеги разбраха това и видяха колко много очакваме от тях и колко работа имат да свършат. Март 2012 г. е срокът, в който ще сложим отново всички факти на масата“, каза още Трайков.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #шистов газ #природен газ #Булгаргаз #Газпром #ДКЕВР #Кремиковци #внос #местен добив #конкуренция #пазар #газ #парно #топлофикация #Шеврон #България #АЕЦ „Белене”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »