Синоптиците обявиха оранжев код в осем области и жълт в останалата част от страната

Синоптиците обявиха оранжев код в осем области и жълт в останалата част от страната
A A+ A++ A

Код "оранжев" за осем области, в които се очакват обилни снеговалежи, определи Националният институт по метеорология и хидрология. Това са Кюстендил, Перник, София-област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново, Смолян.

"Оранжев код" е обявен и за София-град. В тези части на страната е възможно образуване на снежна покривка до 20 см. В други 12 области е определен „жълт“ код.

Предстои сериозно влошаване на времето в следващите 48 часа, валежите продължават, а температурите ще се понижават. В момента няма затворени пътища, по магистралите е мобилизирана почистваща техника. Проходът Петрохан е проходим при зимни условия, с ограничения за товарни автомобили с ремаркета и с тегло над 12 тона.

Ограничава се движението по пътя Кубрат - Разград поради обърната цистерна с нафта, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е Кубрат - Завет - Побит камък - Просторно.

От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се въздържат от пътуване, ако не е наложително. В случаите, в които не могат да отложат пътуването, да предвидят повече време за път. При необходимост, ще се спира движението за снегопочистване и превантивна обработка.

Пътните настилки в цялата страна са мокри, в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени, декларират от пътната агенция. Поради мъгла, е ограничена видимостта по магистрала "Тракия" в област Търговище, в района на Пирдоп, в областите Плевен и Благоевград.

101 снегопочистващи машини работят за почистването на снега в столицата. Няма проблеми с движението на градския транспорт, каза за „Хоризонт“ кметът на София - Йорданка Фандъкова:

Работи се във всички райони, както и на Южната дъга. Опесъчава се и пътят към Витоша, до Алеко и до Златните мостове. В район Витоша и район Панчарево все още снегът е слаб, но вали непрекъснато и се образува снежна покривка, така че ще продължи работата.

В София е обявен „оранжев“ код за обилни снеговалежи и силен вятър. Моля, гражданите да се съобразят с тази прогноза и да излизат навън само добре подготвени за движение при зимни условия.

В по-голямата част от област Благоевград вали сняг. Пътищата са мокри и хлъзгави, но проходими, информираха от Областно пътно управление. Сутринта е имало срутване на камъни в района на прохода „ Предел“, пътноподдържащата фирма е почистила пътното платно.

В следващите дни може да се образуват лавини, предупредиха от планинската спасителна служба в Благоевград.

Условията за туризъм във високите части на планините са лоши, заради снегонавявания и опасност от лавини, предупреди Тервел Тотев от Планинската спасителна служба /ПСС/. Хората трябва да тръгнат към планините със зимна екипировка и с помощни средства.

В Габрово обстановката е нормална, но се очаква влошаване на времето. Областта е сред осемте, за които важи „оранжев“ код. Прогнозата е, че до полунощ снежната покривка ще достигне 20 сантиметра. Все още снегът не е натрупал и придвижването става спокойно. Навсякъде в областта пътните настилки са мокри, ограничение за движението няма. Снегопочистващите фирми са в готовност при тежка зимна обстановка. Проходът Шипка се почиства и движението е нормално, увери дежурният в областно пътно управление.

Високопроходимата техника на Националния военен университет „Васил Левски“ е готова да се включи в почистването на пътната мрежа в община Велико Търново, където се очаква обилен снеговалеж. Заедно с фирмата с договор за зимно почистване е и общинското предприятие „Зелени системи“. При необходимост по улиците и пътищата ще бъде използвана и техника на пет частни компании. От общината съобщиха, че за работа в населените места са мобилизирани над 50 машини.

От утре фирмите за снегопочистване във Варна трябва да осигурят дежурства във всички райони на града, а почистването на спирки и подлези трябва да започне от 5 часа сутринта. От община Варна съобщиха, че са осигурени дежурни екипи и техника на Аспаруховия мост и на пътя за кв. Виница. На фирмите по чистота е препоръчано да извозят боклука преди очаквания снеговалеж. Във връзка с мерките за осигуряване на нормален учебен процес при зимни условия, от дирекция "Образование" са изпратили писма до директорите на училища и детски градини да бъдат осигурени всички необходими условия за нормален учебен процес.

Фирмите, които отговарят за зимната поддръжка на Бургас също са предупредени от Общината да бъдат в режим на 24-часови дежурства заради влошаването на времето. Пътните настилки в областтаса мокри.

Превантивни мерки взема и Община Търговище. Създадена е организация за снегопочистване, определени са пунктовете за паркиране на тежкотоварни автомобили, както и за превозване на болните на хемодиализа от селата - Лиляк, Буйново и Голямо Соколово.

Пациенти на хемодиализа от Хасковско ще бъдат настанени в болницата в областния град заради очакванато усложняване на зимната обстановка.

На територията на цялата област Пазарджик превалява слаб дъжд, всички пътища са проходими. Дъжд вали и в родопската част на региона. Обстановката във високопланинската част е нормална, каза за „Хоризонт“ кметът на Сърница - Неби Бозов.

В Сърница и Велинград вали дъжд в момента. В Сърница общинската и уличната мрежа са в готовност. Два снегорина са, които чистят в цялата община, като имаме един в Сърница и един в Медени поляни. То е малко населено място. Няма да има проблеми.

Трите електроразпределителни дружества имат готовност за реакция заради предстоящото влошаване на времето. Всички са осигурили допълнителни екипи, както и необходимото оборудване и високопроходими автомобили.
Възможно е обледяване на електропроводи, предупреждават от EVN - България. Тази опасност съществува при комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг, в условията на променящи се температури. От дружеството, което обслужва Югоизточна България, уверяват, че са осигурили допълнителни екипи и са в пълна готовност за максимално бърза реакция при аварии. Метеоролозите предупреждават, че в Югоизточна България се очакват значителни валежи от дъжд.

От "ЧЕЗ Разпределение", което обслужва Западна България, съветват клиентите си, при евентуално прекъсване на електрозахранването, първо да погледнат дали в околните блокове или къщи на съответното населено място има ток. Ако установят, че повечето от тях са без захранване, да изчакат преди да позвънят на телефонния център, тъй като при мащабни аварии компанията вече е информирана за тях. Оттам също предупреждават, че има опасност от обледяване на съоръженията.

От ЕНЕРГО - ПРО, което обслужва Северозападна България, също увериха, че още вчера е създадена организация за бърза реакция при аварии заради лошото време.

Източник: БНР

#снеговалежи #температурите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"