Захариева: Докладът на ЕК за Румъния ще бъде по-положителен от нашия

Захариева: Докладът на ЕК за Румъния ще бъде по-положителен от нашия
A A+ A++ A

Докладът на Европейската комисия за напредъка на Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде по-положителен от този за България - това прогнозира пред БНР министърът на правосъдието Екатерина Захариева след срещи в Брюксел.

"Истината е, че те по отношение на делата с висок обществен интерес, борбата с корупцията по високите етажи на властта, борбата с организираната престъпност, постигат по-добри резултати от България. Това беше казано почти в прав текст", разказа Захариева.

Очаква се Еврокомисията да обяви на 27 януари оценката си за правителствените реформи в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Като нов правосъден министър Захариева проведе първи срещи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и с генералния секретар на комисията Александър Италианер, който пряко отговаря за мониторинга.

На въпрос дали са я попитали за разкритията в сайта „Биволь“ за политическо влияние върху ВСС от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Екатерина Захариева отговори, че този казус не е коментиран в Брюксел.

"Това, което те очакват от нас, са резултати по конкретни дела, конкретни резултати. По-скоро говорихме като цяло за независимост на съдебна система. Не беше повдигната темата, намесата на политици, камо ли конкретни в съдебната власт. Говорихме затова, че, да, конституцията е добра стъпка точно по отношение на независимост, но много по-важните стъпки тепърва предстоят, а това е изменението на закона за съдебната власт, което да гарантира тази независимост, който да доразвие тази независимост", каза правосъдният министър.

#доклад #Румъния #Екатерина Захариева #Франс Тимерманс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"