Нивата на реките се покачват през следващите няколко дни

Нивата на реките се покачват през следващите няколко дни
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

По-значителни повишения на реките, заради дъжд, се очакват в Южна България, предаде БГНЕС.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН ) днес ще завали в Западна България, а до вечерта ще превали и на места в централните райони, количества - между 1 и 5 л/кв.м. В събота и неделя валежите ще продължат.

Вследствие на оттичане и снеготопене е отчетено повишение в долното течение на р. Осъм (Дунавски басейн), сочат данни на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Водните нива на Дунавския басейн утре и на 17 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, се очаква да се повишат в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на днес, утре и на 17 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 16 и 17 януари на водните нива на реките - Владайска, Банкенска, Лесновска, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

На 16 и 17 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, са възможни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, като по-съществени ще бъдат във водосборите на Южночерноморските реки. Същата е ситуацията и за Източнобеломорския басейн. По-съществени повишения на речните нива се очаква да има във водосборите на реките-Тунджа – долно течение, Марица – средно и долно течение и Родопските й притоци, Арда – целия басейн. 

#реки #басейни #Батулийска #Лесновска #Банкенска #Владайска #Западна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »