Юнкер: Няма да има санкции срещу Полша

Юнкер: Няма да има санкции срещу Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) не възнамерява да предприеме санкции срещу Полша във връзка със Закона за Конституционния съд и на медиите, но смята, че ситуацията е сериозна.

"Стъпки за прилагане на санкции срещу страната няма. Възможно е да й се оттегли правото на глас в Съвета на ЕС”, каза Юнкер. Според него ситуацията не трябва да се драматизира, но в същото време призова полските власти да вземат проблема насериозно. „Не искам полският народ да има впечатление, че целият ЕС се бунтува срещу Полша”, подчерта Юнкер.

Тази седмица Европейската комисия реши да започне официална процедура за изготвяне на оценка на ситуацията в Полша заради закона за Конституционния съд. „Целта е да се предотврати всяка ситуация, в която върховенството на закона може да бъде поставено под въпрос”, обявиха от Брюксел.

Ситуацията в Полша привлече вниманието на Европейската комисия, след поредица от решения на новата власт в страната. След парламентарните избори в страната управлява партията „Закон и справедливост” на Ярослав Качински. В средата на декември 2015 беше широко отразен скандал с нови изменения на закона за Конституционният съд.

Малко по-късно, дебати предизвикаха измененията в закона за радио и телевизия.

#Европейската комисия #Полша #ЕС #Юнкер #Брюксел #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"