Георгиос Дасис и Цецка Цачева коментираха миграцията на младите хора

Георгиос Дасис и Цецка Цачева коментираха миграцията на младите хора
A A+ A++ A

Проблемът за миграцията на младите хора беше сред темите на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Европейския икономически и социален комитет Георгиос Дасис, който е на официално посещение в България. В разговора участва и председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски, съобщиха от НС.

Председателят на парламента посочи пред госта, че за законодателната институция на Република България изследванията и предложенията на българския Икономически и социален съвет са изключително важни. По думите й Съветът е авторитетна институция, чиито тези се възприемат от всички и парламентът осъществява с него активно взаимодействие и партньорство. Цецка Цачева отбеляза, че 43-ото Народно събрание гласува нов Закон за предучилищното и училищното образование, в който са приети предложения на Икономически и социален съвет. В началото на новия политически сезон Съветът е представил две становища, в които са заложени мерки за изработване на интегрирана политика за младите хора и тяхната реализация на пазара на труда. Председателят на парламента отбеляза като изключително важен, и то не само за България, въпроса за демографската криза и търсенето на реализация от младите специалисти извън страната.

Председателят на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/ Георгиос Дасис допълни, че миграцията на младите хора е проблем, който засяга южните държави от ЕС, балтийските страни и Словакия. Той даде висока оценка на програмата на ЕС за обмен на студенти „Еразъм” и отбеляза, че нейният обхват може да се разшири. Гостът заяви, че нашата страна може да разчита на сътрудничество и взаимодействие с Европейския икономически и социален комитет. На срещата беше обсъдена и възможността в София да се проведе международен форум с подкрепата на ЕИСК, на който да бъдат дискутирани мерки за решаване на проблемите, свързани с миграцията на младите хора и демографската криза.

Председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски подчерта по време на разговора, че това е първа визита на Георгиос Дасис по покана на национален икономически и социален съвет на страна-членка на ЕС, след като е избран за президент на Европейския икономически и социален комитет в края на 2015 г.
Проф. Лалко Дулевски отбляза още, че Съветът работи по ключови за страната проблеми и неговите предложения се използват в законодателната дейност

#Цецка Цачева #НС #миграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино