Александър Новак: Русия е готова да реализира "Турски поток"

Александър Новак: Русия е готова да реализира "Турски поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак,'' цитиран от РИА "Новости".

"На дневен ред, мисля, възможен е и "Турски поток". Знам, че и Европейската комисия, и министрите на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна ние сме готови да осъществим този проект, ако нашите европейски и турски партньори проявят интерес", каза той в интервю за телевизия "Вести".

Миналата година Русия се отказа от проекта "Турски поток" в началото на декември 2015 г., след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Този акт на Анкара предизвика най-дълбоката криза в руско-турските отношения от десетилетия насам.

В последствие Москва въведе санкции, които засегнаха вноса на турски стоки за Русия, строителната дейност на турските компании и туристическите посещения на руснаци в Турция. Впоследствие Русия обяви и замразяването на проекта "Турски поток". Това е единият от двата големи съвместни енергийни проекта на Анкара и Москва. Другият е ядрената централа "Аккую", работата по която продължава.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви в Анкара идеята за "Турски поток". Този газопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. трябваше да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Той замени "Южен поток" със същия капацитет, който трябваше да свързва България и Русия.

Тези дни стана окончателно ясно, че за Кремъл проектът "Южен поток" не е на дневен ред. Москва опроверга слуховете в български медии, че е възможно неговото възобновяване.

#Турция #Анкара #Турски поток #Европейската комисия #Русия #Александър Новак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"