По-скъпа вода догодина, КЕВР обеща да няма шокове

По-скъпа вода догодина, КЕВР обеща да няма шокове
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране със своите решения няма да допусне шоково увеличение на цената на водата. Това обеща председателят на регулатора Иван Иванов на пресконференция във връзка с приетите наредби за качеството и цените на ВиК услугите.

Очаквания за поскъпване на ВиК услугите тревожат хората, след като правителството одобри в сряда две наредби за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги иза  цените на водоснабдителните и канализационните услуги. В резултат на прилагането на новата методика за ценообразуване, цената на ВиК услугите ще се повиши с около 1 лв. на кубик, показват данните в направената от експерти на Световната банка симулация за резултатите от изпълнението на проекта.

Наредбите предвиждат ВиК операторите да представят нови 5-годишни бизнес планове, които ще действат от 2017 г.  В тях дружествата ще представят цените си за 5-те години в периода, но КЕВР ще одобрява цената за всяка година поотделно.  

Основната причина за поскъпването на водопроводните и канализационните услуги е предвиденото в наредбите преоценяване на стойността на активите на ВиК дружествата. Стана въпрос за съоръжения като водопроводи, канализация, пречиствателни станции и др.

Направеният анализ за област Смолян например показва, че в момента активите се водят 50 млн. лв., докато реалната им оценка е около 400 млн. лв. Това означава, че за да може мрежата да се поддържа и инвестира в нея е необходимо цената на водата да се увеличи поне с около 1 лв.,  обяснява пред Mediapool председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. Изградените нови съоръжения през последните години, увеличението на минималната работна заплата и цената на еленергията са другите фактори, които може да доведат до поскъпване на ВиК услугите.

От КЕВР обаче ще зависи дали прогнозираното повишение на цените ще бъде шоково или плавно в период от 5 години, тъй като регулаторната комисия одобрява плановете на ВиК дружеството.

Именно с цел да не се допусне драстично  поскъпване КЕВР намалява прага на поносимост на българските домакинства, който ВиК операторите не трябва да надминават при определянето на цените си, обясни председателят на регулаторната комисия. До сега прагът беше 4 процента от средния месечен доход на домакинството, което прави 2, 6 кубически метра на глава от населението. С новите промени прагът на поносимост беше сведен до 2,5%, подчерта Иванов и допълни, че това се прави за да се защитят потребителите.

Комисията определи тази мярка като „защита на потребителите”. Това обаче не премахва възможността цените да поскъпват до този нов таван.

„Комисията няма да допусне шоково увеличаване на цената на водата”, обяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов, като допълни, че ще се балансира между интересите на клиентите и ВиК операторите. "Комисията няма да приема нива на цени над този снижен праг, заяви Иванов, като подчерта, че таванът е различен в отделните области на страната, предвид различните средномесечни доходи в България. Средно в ЕС прагът е 2-2,5%.

Ето и как ще се случва пресмятането на цените за всяка една година. Те ще бъдат индексирани с показатели, отчитащи изпълнението на заложените изисквания на качеството, количеството на водата и развитие на мрежата. Там, където това не е на лице, съответно индексацията ще бъде надолу и може да се наблюдава спад в цената. Ако обаче има направени инвестиции от страна на дружествата, индексът за качество най-вероятно ще увеличи цената, информира БГНЕС.

До 30 юни 2016 г. операторите ще трябва да представят своя бизнес план за следващия регулаторен период, който започва на 1 януари 2017 г.

Средният доход за страна е 350 лв. на човек. При 4% от този доход, отнесен за 2,8 кубика, това прави пределна цена от 5 лв. на кубик. При намаления праг на социална поносимост от 2,5 % това намалява тавана на цената до 3,25 лв. За София казусът е по-различен, защото доходът в столицата е по-висок. Ако приемем, че средният доход е 600 лв. при действащия праг от 4% това означава 8,60 лв. за куб. При намаления праг става 5,5 лв/куб. В момента цената на Софийска вода е 1,47 лв. с ДДС. Средно за страната цената варира около 1,80 лв. с ДДС. Тоест и при намаления праг в София има хоризонт за вдигане на цената.

На този извод на експертите, Иванов контрира, че ползата от промените е в това, че при сегашният 4% праг Софийска вода има много по-голям хоризонт за повишаване на цената до 8 лв. С новата наредба цената на водата ни може да се увеличава максимум до 5 лв.

В момента три дружества таксуват гражданите на нива, близки до нивата на поносимост – това са Разград, Исперих и Търговище.

В същото време само в 4 от 29 града на страна абонатите използват вода с питейни качества и без замърсители.

От Комисията уточниха още, че основните оплаквания в момента не са свързани толкова с цената на водата, а с качеството на услугата.

„Качеството на водата ще се регулира с 29 показателя, които ще гарантират това качество. Те са свързани с непрекъснато водоснабдяване и качество на питейната вода”, заяви Иванов.

„Сухият режим” обаче засегна не един български град в последно време. За тези нарушения са наложени глоби. Проверени са 14 дружества за 9 месеца. „Тъй като това са първи нарушения, глобите са персонални и са в размер на 2000 лв.“, съобщи Йоланта Колева, началник-отдел „Контрол и решаване на спорове.










#ВиК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »