Човешкото влияние върху климата отлага следващия ледников период с 50 000 години

Човешкото влияние върху климата отлага следващия ледников период с 50 000 години
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въглеродните емисии в атмосферата могат да вземат връх над други влияния и да доведат до най-дългата епоха без сериозно застудяване в историята на планетата, пише в научния журнал „Nature” (Природа).

''Без човешкото влияние следващата ледникова епоха щеше да настъпи след около 50 000 години. Със сегашното излъчване на парникови газове вероятно това време ще се удвои,'' пише Андрей Ганополски, ръкододител на екипа на германския Институт за влияние върху климата в Потсдам.

„Невероятното е, че човешкият род успява да влияе върху механизмите, които са оформили света, какъвто го познаваме”, пише Ганополски в изявление за проекта.

„Изводът е, че на практика пропускаме цял ледников цикъл, което няма прецедент”, допълва той.

Причината за ледниковите периоди са промените от влиянието на слънчевите лъчи върху Земята, които се дължат на естествените промени в орбитата на планетата. Към тази комбинация трябва да се добавят и парниковите газове в атмосферата.

Времето между ледниковите епохи обикновено е между 20 и 30 000 години. Веднъж на 400 000 години има голям период, който продължава повече време. Последният ледников период е приключил преди 11-14 000 години и е дал началото на Холоцена – сегашния геологически период, който е необичайно климатично мек.

Неговият екип е използвал компютърни модели за да симулира условията в атмосферата, океана, ледените шапки и глобалния цикъл на въглерода едновременно.

Човешкото въздействие е довело до добавяне на 500 гигатона въглерод в атмосферата. Постигнатото в края на миналата година Парижко споразумение за климата гласи, че количеството трябва в бъдеще да се ограничи до 1000 гигатона.

Ако бъде надхвърлено, това най-вероятно ще означава повишаване на средните температури с 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Това е границата, чието преминаване ще доведе до непредвидими климатични явления, смятат учените. 

#климат #време #въглерод #емисии #ледников период #атмосфера #океана #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »