Трус с магнитут от 6,7 разтресе Япония

Трус с магнитут от 6,7 разтресе Япония
A A+ A++ A

Днес в 12:25 местно време до южното крайбрежие на остров Хокайдо, Япония, стана земетресение с магнитуд 6.7. Дълбочината на огнището е оценена на около 50 км, което облекчава последиците.

По югоизточното крайбрежие на остров Хокайдо, съответно североизточното крайбрежие на остров Хоншу – най-близките до епицентъра японски територии – се срещат селища с интензивност до VII степен по 12-степенната скала.

Интензивността в голяма част от територията на Хокайдо е над V степен. Това означава силно сътресение на сгради, повсеместно усещане във вътрешността на домовете и падане на предмети, долавяне на труса и на открито, уплах на хора. Между V и VII степени са въздействията от земетресението и в северните части на остров Хоншу, т.е. в префектура Аомори. Силно, например, е сътресението в Мисава (почти 40 хил. ж.). Градът е разположен югозападно от епицентъра на източното крайбрежие на острова и е домакин на голяма военно-въздушна база. По-слаби сътресения са докладвани от някои селища на Ивате (около 290 км от епицентъра), както и от префектурите Мияги (ок. 400 км от епицентъра), Фукушима (малко над 500 км), Ибараки (ок. 690 км), Сайтама (710 км) и Чиба (715 км). Имената на тези префектури ни напомнят за земетресението с катастрофални последици, станало на 11 март 2011 година. Сведения за усетено сътресение са съобщени дори от Токио (745 км) и Йокохама (770 км от епицентъра).

Националният център за предупреждение от цунами информира, че земетресението не е в състояние да генерира цунами по западните крайбрежия на САЩ, Британска Колумбия, както и в Аляска. Японската метеорологична агенция съобщава, че въпреки слаби промени в морското ниво в крайбрежните островни райони, това земетресение не е причинило съществени щети на Япония. Като предпазна мярка срещу евентуални повреди по летателните писти, международното летище Титосе, остров Хокайдо, е временно затворено. За известно време е прекъснато и движението на скоростни влакове. В атомните електроцентрали Хигасидори и Томари не са установени нередности. Съобщава се за две жени в Сапоро, пострадали от паднали предмети.

#Япония #земетресение #магнитут #Рихтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници