Сатурн и Юпитер са предпазили Земята от фатален удар, смятат учени

Сатурн и Юпитер са предпазили Земята от фатален удар, смятат учени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Без Юпитер и Сатурн животът на Земята е можело да не възникне, предполагат нови симулации, пише изданието Space, цитирано от агенция ''Фокус''.

Двата газови гиганта вероятно са помогнали за стабилизирането на Слънчевата система, защитавайки Земята и другите зони във вътрешността й от постоянното навлизане на големи и бързо движещи се обекти, посочват учени.

“Без гигантски планети планетарната система би била съвсем, съвсем различна,” казва Том Баркли от американската Национална космическа агенция.

Баркли и колегите му са открили, че масивните сблъсъци, като този, довел до образуването на Луната преди 4.5 милиарда години, са щели да се случват по-често и за по-дълги периоди от време, ако в Слънчевата система е нямало исполински външни планети.

''Тези гигантски сблъсъци е можело да унищожат атмосферата на планетата, правейки я необитаема,'' казва Баркли.

При формирането на Слънчевата система планетарните градивни блокове и отломки са се носили в пространството в широк диск, преди да се образуват планети със стабилни орбити.

Екипът на Баркли е стартирал симулациите на етапа, при който ембрионите на планети с размера на Марс вече са се формирали в системата. Изследователите са направили модели с и без гигантски планети във външния пеример.

Симулациите са показали, че с гигантски планети останалите в Слънчевата система тела или се изхвърлят от системата по-бързо, заради ъгловото ускорение, генерирано от газовите гиганти, или по-бързо стават част от съществуващите планети.

Без въздействието на гигантските планети франгментите формират огромен, опасен облак, който орбитира в системата и се разпръсква за значително по-дълъг период от време.

#Сатурн #Юпитер #звезди #взрив #Земята #Слънчевата система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"