АБВ с ултиматум: Номинация на Бокова за шеф на ООН или сме вън от кабинета

АБВ с ултиматум: Номинация на Бокова за шеф на ООН или сме вън от кабинета
Ирина Бокова Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за главен секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството. Това е един от проблемите, който може да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция в централата на партията, на която присъства и вицепремиерът Ивайло Калфин.

Подкрепата ни за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е много категорична, обяви Първанов. Подкрепяме Бокова, защото смятаме, че тя ще бъде възможно най-добрият генерален секретар на ООН, каза още той.

От АБВ настояват да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина без двусмислие и двойни игри за подкрепа на кандидатурата на Бокова. От партията смятат, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура. Това не само е грозно, но е обидно за нацията, да го правят наши сънародници е меко казано недопустимо, смята Първанов. Той посочи, че българският отговор сериозно закъснява.

Георги Първанов припомни, че точно преди един месец до българското правителство е изпратено писмо от ръководството на ООН, с което се стартира процедурата за номиниране на кандидатите за генерален секретар на ООН. Някои държави, включително и Македония, вече издигнаха кандидатури. По принципа на ротацията най-висок шанс за избора за най-високия пост в световната дипломация имат държавите от Източна Европа. От Източна Европа има и най-много потенциални кандидатури, някои от тях са на авторитетни дипломати и държавници, изтъкна лидерът на АБВ. Той посочи още, че през 2013 г. МС взе решение да издигне кандидатурата на Ирина Бокова - понастоящем генерален директор на ЮНЕСКО.

„Българският отговор сериозно закъснява и е необходимо не просто да се изпрати отговор на запитването на ООН за номинацията ни, но трябва да се организира мащабна национална, държавна кампания за нейната подкрепа. Даваме ли си сметка, че евентуалното забавяне може да намали шансовете или да провокира други да се включат в тази надпревара”, запита Първанов.

Безспорният фаворит за тази кампания е Ирина Бокова, каза председателят на АБВ. Той допълни, че всяка друга наша кандидатура я чака участта да се нареди на опашката. Отказвам да разсъждавам върху хипотезата българската държава да не подкрепи Ирина Бокова, каза Първанов и допълни, че ако това се случи, ще е катастрофа за българската дипломация.

По принцип има действително условия да се предполага, че жена, и то от Източна Европа, има високи шансове за поста, това обаче не е гарантирано място нито за жена от Източна Европа, нито за жена от България, каза вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него Бокова би се ползвала с подкрепата на петте постоянни членки на ООН. Той напомни, че няма практика кандидатът да получи предварително подпечатан лист от петте постоянни членки. Въпросът е имаме ли високи шансове и използваме ли тези шансове или умишлено предпочитаме да не участваме сериозно в тази кампания, каза Калфин.



#ООН #номинация #Ирина Бокова #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »