Засякоха най-силната светлина във Вселената

Засякоха най-силната светлина във Вселената
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Астрономи са открили най-високоенергийните импулси на радиоемисии, засичани някога, пише изданието MailOnline.

Пулсарът-рекордьор, разположен на 6500 светлинни години, е възникнал от неутронна звезда в центъра на свръхновата 1054 AD. Той е познат като пулсар Рак и представлява тялото, останало, след като звездата, създала мъглявината Рак, е експлоадирала в свръхнова. Откритието не съответства на съвременните теории за същността на неуторнните звезди, смятат учените.

Импулсите са засечени от изследователи, работещи с обсерваторията за гама-лъчи “Черенков” на Канарските острови. Екипът е изчислил, че пулсарът има маса, равняваща се на 1.5 пъти масата на Слънцето, която е концентрирана в обект с диаметър 10 километра и се завърта около оста си 30 пъти в секунда.

Той е заобиколен от огромно магнитно поле, десет хиляди милиарда пъти по-силно от това на Слънцето. Полето е достатъчно мощно, за да определя посоката на зарядите и ги кара да се въртят със същото темпо като звездната повърхност. Този регион се нарича магнитосфера.

Въртенето на магнитното поле генерира и интензивни електрически полета, които откъсват електрони от повърхността. Когато ускорените електрони се насочат навън, те произвеждат лъчи, които ние засичаме, всеки път, когато пресекат зрителното ни поле, подобно на морски фар. 

През 2011 година телекоспът “Черенков” е открил фотони с неочаквано високи енергийни нива - повече от трилион волта. Къде и как са били произведени тази емисии все още не се знае и е трудно да се определи със стандартните модели, изтъкват изследователите. 

#Вселената #пулсар #високоенергийни импулси #звезда #Черенков #телескоп #радиоемисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай