Камикадзето в Истанбул е влязъл в страната като бежанец

Камикадзето в Истанбул е влязъл в страната като бежанец
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Атентаторът, който уби във вторник в Истанбул 10 туристи и рани други 15, само преди седмица е влязъл в Турция като бежанец. Разследващите кървавия атентат са установили това, като са съпоставили пръстовите отпечатъци на регистрирания бежанец с тези на откъснатия при експлозията пръст на атентатора и те са съвпаднали напълно, съобщи в сряда Дирекцията на полицията в Истанбул, информира БГНЕС.

На 5 януари, вторник, 28-годишният Набил Фадли е пристигнал в Турция през границата със Сирия и заедно с още 4-има бежанци се е явил в бюрото по миграцията в квартал Зейтинбурну, където при регистрацията са му взети и пръстови отпечатъци. Фадли не представил никакви документи, но поискал да остане в страната като бежанец и посочил адрес, на който смята да се установи. Само след няколко дни обаче е напуснал квартирата и изчезнал.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви днес, че саудитецът не е бил в списъка на издирваните по подозрения за връзки с "Ислямска държава" /ДАЕШ/ и не е бил обект на следене. След снощния арест на негов съучастник продължава търсенето на помагачите на атентатора-самоубиец. Министър Ала подчерта, че разследването върви изключително сериозно и с бързи темпове, екипите от дирекцията за борба с тероризма проучват връзките и контактите на Фадли както сред бежанците, така и с групировката ДАЕШ.

Тази сутрин при специализирана полицейска операция в апартамента си е арестувана млада жена, служителка в туристическа фирма. Следата към нея е намерен мобилен телефон, вероятно изгубен по време на експлозията на “Султанахмет”. Жената, чието име не се посочва, е обяснила при разпитите, че през миналата седмица е била на служебно пътуване в Кападокия и когато в петък през нощта се върнала, установила липсата на телефона си, а в понеделник блокирала сим-картата му. Пред разследващите тя е казала, че няма представа дали в Кападокия, или на летище „Ататюрк“ в Истанбул е изгубила телефона си, а полицията намира това за подозрително.

В цяла Турция продължават полицейските операции съвместно с жандармерията по издирване на терористи. Началникът на генералния щаб обяви днес, че има 29 заловени и 9 убити. В Шанлъурфа са проверени 20 адреса и са арестувани 21 души, в Килис са 8 души, опитвали нелегално да се прехвърлят в Сирия, а за всички е доказано, че са членове на ДАЕШ. В Диарбекир при проверка на автомобил е иззет солиден боен арсенал – 10 автомата „Калашников“, 32 пълнителя, 3 424 патрона, снайпер, 1 013 фойерверки, гранатомет и значително количество боеприпаси. При операцията в Джизре са убити 9 терористи от сепаратистка групировка, неутрализирани са 277 други, иззети са самоделни бомби и оръжия. В Силопи са иззети също голямо количество оръжия, сред които 22 автомата „Калашников“, 32 самоделни бомби и др. В Сур броят на убитите сепаратисти достигна 94 души, в Силван отново при проверка на автомобил е иззет боен арсенал.

#атентат #Истанбул #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »