Възрастните хора не разбират сарказма, твърди проучване

Възрастните хора не разбират сарказма, твърди проучване
A A+ A++ A

Хората на възраст над 65 години не са способни да усещат и разбират сарказъм, пише в изследване, публикувано в журнала Developmental Psychology.

Може да смятаме, че е очевидно, когато някой казва обратното на това, което мисли, за да постигне комичен ефект. Редица проучвания предполагат обаче, че при остаряването хората по-трудно възприемат емоционалните знаци и разбират намеренията на хората около себе си.

В рамките на новото изследване, ръководено от проф. Луис Филипс от Университета в Абърдийн, 116 участници са се запознали с поредица от видео клипове и сюжети в писменна форма, а след това са били помолени да ги обяснят. Оказало се е, че 36-те души от доброволците, които са били над 65-годишна възраст са разбирали еднакво добре с останалите несаркастичните разговори. При разбирането на общуване, включващо сарказъм, те са се справили със 7 процента по-зле. “По-възрастните хора се затрудняват да разграничават различни видове сарказъм,” е изводът на учените.

Очевидно е, че не e съвсем прецизно да се правят заключения за възрастните хора от поведението на 36-ма от тях. Самото проучване също отбелязва, че може да не е перфектно. "Съществува стереотип, че по-младите поколения използват ирония и сарказъм по-често от предишните генерации", пише в статията. "Не са налице достатъчно емпирични доказателства обаче, за да се определи, дали това отговаря на реалността".

Миналата пролет психолози по целия свят бяха шокирани от разкритието, че резултатите на 61 от 100 публикувани психологични експеримента не биха могли да се възпроизведат от други проучвания.

#възрастни хора #проучване #изследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"