Барак Обама: Твърденията за икономически упадък в САЩ са фантазии

Барак Обама: Твърденията за икономически упадък в САЩ са фантазии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Разгромът на международния тероризъм – това е най-важното условие за запазване на система за международна сигурност, създадена след Втората световна война,'' каза президентът на САЩ Барак Обама в годишната си реч пред Конгреса.

"Приоритет номер едно – това е защита на американския народ и унищожаването на терористичните мрежи", каза той. "Групировките "Ал Кайда" и "Ислямска държава" (ИД) представляват пряка заплаха за нашите граждани" и трябва да бъдат ликвидирани, каза Обама и добави, че именно с това сега са ангажирани американските военни в Ирак, Сирия, Афганистан и други страни.

 "Ако Конгресът смята сериозно да спечели тази война (с тероризма) и иска да изпрати сигнал до нашите войски навсякъде по света, то най-после трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката ИД", обръща се Обама към Конгреса, призовавайки законодателите да гласуват.

„Когато става въпрос за важните международни въпроси, хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва, те гледат нас“, отбеляза той. Украйна и Сирия излизат от орбитата на влиянието на Русия, смята американският президент.

„Независимо, че икономиката й запада, Русия налива ресурси в Украйна и Сирия, на които гледа като на намиращи се в нейната орбита“, посочва той. Обама призовава сънародниците си да не се страхуват от бъдещето. Той посочва, че американците живеят във „време на необикновена промяна“ и че темповете на тази промяна само ще се ускоряват.

„Америка и преди е преминавала през големи промени. Винаги е имало хора, които са ни казвали да се опасяваме за бъдещето, че сме в състояние да спрем промяната, обещавайки да възстановят миналата слава, ако поставим под контрол някаква идея или група от хора, заплашващи Америка. И ние винаги сме превъзмогвали тези страхове“, посочва в речта си Барак Обама. Той определи твърденията за икономическия упадък на САЩ като „фантазии“. Зарече се да направи най-силната икономика в света независима от това, което определя като „мръсна енергетика“.

„Петдесет години изолиране на Куба не успяха да постигнат демокрация, което ни връща отново в Латинска Америка“, посочи той . „Признайте, че Студената война приключи. Вдигнете ембаргото“, каза американският президент. 


#Барак Обама #тероризъм #ислямска държава #Ал Кайда #Куба #Русия #Украйна #енергетика #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »