Дейвид Бауи - невероятен певец и финансов иноватор

Дейвид Бауи - невероятен певец и финансов иноватор
A A+ A++ A

По-голямата част от света ще запомни легендарният британски певец Дейвид Боуи с музикалния му талант. Но въпреки че Боуи, който почина от рак на 10 януари тази година, точно броени дни след публикуването на 25-ия си студиен албум “Blackstar”, безспорно беше велик музикант и харизматичен актьор, за малцина е известно, че той е автор и на някои иновации в света на финансите, напомня британското издание Independent.

Сред по-известните нововъведения, свързани с името му, са акциите „Боуи“ (Bowie Bonds), разработени заедно с инвестиционния рок енд рол банкер Дейвид Пулман на пазара през 1997 г. Те дават на собствениците си дивиденти от издадените от легендарния музикант албуми, включително и албумите, издадени преди 1990 г. Ценните книги имат матуритет от 10 години, а първата емисия е носила лихва на притежателите си в размер на 7,9%, като по това време нейната доходност е била по-висока от доходността на бенчмарковите американски 10-годишни ценни книжа, която тогава е била 6,37%. Първата емисия акции „Боуи“, пусната на пазара от американската застрахователна компания Purdential Insurance Inc., е успяла да събере приходи на стойност 35 милиона долара, като Боуи изплаща доходността на собствениците им до датата на падежиране на ценните книги.

Твърди се, че музикантът е използвал приходите от ценните книжа, за да откупи авторските права върху песните си от бившия си мениджър. Цената на иновативните акции се срива скоро след началото на новото хилядолетие, когато през 2004 г. рейтинговата агенция Moody's им поставя рейтинг „боклук“, поради „слаби продажби на музикалните записи“. Акциите „Боуи“ падежират през 2007 г.

Всъщност акциите „Боуи“ придобиват относителна популярност в инвестиционния свят, като някои икономисти дори са на мнение, че в следствие на подобна търговия финансовите институции създават пазарните балони и Голямата рецесия, ударила САЩ през 2007 г. Популярният английски журналист и икономист Ивън Дейвис дори пита „Дейвид Боуи ли е виновен за свиването на кредита?“ Според него търговия в духа на акциите „Боуи“ се е сторила привлекателна за банките. „Те си помислиха: „Имаме милиарди в ипотеки, които ще се изплатят изключително бавно. Защо не ги продадем и не получим парите още сега?“ Така банките започнаха да правят това, което стори и самият Боуи, но в колосален мащаб“, коментира икономистът.

Новите акции не остават незабелязани и от колегите Боуи в шоубизнеса. След него подобни инструменти са използвани от музиканти като Джеймс Браун и Isley Brothers, а когато Apple пусна на пазара услугата си iTunes интересът към акциите „Боуи“ се възвърна, макар и за кратко, на пазарите. Въпреки това сякаш последният голям опит да се продадат такива инвестиционни инструменти се провали през 2011 г. Тогава Goldman Sachs обяви, че ще пусне на пазара акции на изпълнители, сред които бяха Боб Дилън и Нийл Даймънд, но продажбата им първоначално беше отложена, в по-късно и преустановена.

Известно е, че бизнес съветите на Дейвид Боуи са цитирани и от някои негови колеги. Сред тях е кийбордистът на Yes Рик Уакерман, който на въпроса „Кой ще бъде най-добрият финансов ход на 2014 г.?“ отговаря: „Несъмнено това ще е да се вслушаме в съвета на Дейвид Боуи, който каза: „Бъди собствения си човек и не слушай хора, които не правят разлика между томахавка и кука за плетене, а се опитват да изпълнят идеите си чрез теб, тъй като си нямат собствени“.

#Дейвид Бауи #икономика #рок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »