Вдигат заплати в Агенцията за безопасност на храните, за да спре корупцията

Вдигат заплати в Агенцията за безопасност на храните, за да спре корупцията
Десислава Танева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще бъдат увеличени заплатите на инспекторите на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/, които работят на терен - правят проверки в търговската мрежа и във ферми, за да се намали корупционния натиск и да се направи по-прозрачна дейността. Това заявиха на пресконференция министърът на земеделието Десислава Танева и директорът на Агенцията Дамян Илиев.

Според Сметната палата, рискът от корупция се дължи на ниските заплати на инспекторите, които в момента са под 700 лева. Предстои вдигането им с 15%, съобщи министър Танева. От 2500 души в агенцията 1500 са служителите, които влизат в това изискване.

Предстои промяна на устройствения правилник, за да се укрепи агенцията и да бъде по-публична, хората да могат да следят случващото се в нея и да се повиши доверието в БАБХ.

Изпълнителният директор на Агенцията Дамян Илиев посочи, че през 2015 г. ефективността на контрола на храните е бил засилен. От извършените 184 028 проверки са издадени предписания на близо 14 хил. обекта, близо 95 хил. кг храни са били възбранени и бракувани заради неизяснен произход, заблуждаващи етикети, добавки и други. Затворените обекти с временно преустановена дейност са 298.

Илиев заяви, че е неефективна законовата рамка. Контролът на храните не е само обикаляне по магазините, важно е и здравето на животните - нещо, на което едва сега се обръща сериозно внимание. Според него са предложени промени в законодателството. То не е твърде рестриктивно, защото през 1930 г. от бруцелоза са били болни едва трима души, а през миналата година те са били 30 души.

Илиев обясни, че има опасност от пренасяне на заболявания от съседните ни страни Гърция и Турция, защото там няма проверки за здравето на животните. Става дума за болести като шарка, чума и шап по животните - болести, които могат да се разпространят през дивите животни. Само в Странджа има близо 10 хил. такива животни. Затова е необходимо да се направи ваксинация на животните в Турция.

По отношение на одитния доклад на Сметната палата Иванов заяви, че се работи по отстраняване на забележките. За една от тях - предпоставките за корупция, той посочи, че усилията дават резултати и средата е различна, а освен това агенцията е отворена за сигнали, а при констатиране на проблеми ще има сериозни санкции. Една от антикорупционните мерки е, че проверяващите не се движат сами, а са винаги по двама.

#БАБХ #безопасност на храните #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"