Левон Хампарцумян: В Европа 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света

Левон Хампарцумян: В Европа 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Ако парите бяха мотивация за решаване със силови средства, би трябвало в Ситито на Лондон или Уолстрийт, от всеки прозорец да стърчи тежка картечница или базука. Финансовите центрове са се установили там, където има ред. Някой е решил, че няма ред и това е начинът,'' коментира Левон Хампарцумян в интервю за bTV.

„В едно подредено общество има много различни начини относително бързо да си решиш проблема без да вадиш пистолет”, отбеляза той.

Банката стана жертва на обир преди дни. Единият от извършителите на последното подобно нападение е арестуван, а другият се издирва в чужбина.

„По принцип не е добре, че има хора, които се разхождат с оръжие по клоновете на банките”, отбеляза той.

''Над 60 млрд. лева са депозирани в банките, като 85 на сто са раздадени като кредити, посочи банкерът. Според него на това може да се гледа по два начина – като на стагнация и като на резерв за по-високи потребление и растеж в момента, в който има по-предсказуеми икономически условия и хората решат да харчат.

Ще падат ли още лихвите по кредитите? „Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян. Според него тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България беше в Еврозоната. 

Какво точно се е случило в КТБ и надзора й може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи – б.р.) е голям успех”, каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

„Тук в Европа 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света”, коментира той в отговор на въпрос дали ЕС е пред разпад.

 

#Левон Хампарцумян #банка #банкер #ЕС #лихви #кредити #арест #обир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"