Прокуратурата спира да търси откраднатите мощи на Йоан Кръстител

Прокуратурата спира да търси откраднатите мощи на Йоан Кръстител
Мощите на св. Йоан Кръстител напуснаха храма „Св. Георги“ в Созопол, за да им се поклонят християните в Сливен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спира търсенето на частицата от мощите на свети Йоан Кръстител, която беше открадната от църквата „Свети Димитър“ в Сливен.

Прокуратурата в Сливен прекратява разследването, защото кражбата на реликвата не е престъпление, понеже нямала пазарна цена, предаде ТВ7.

От мощехранителницата в църквата в Сливен изчезна част от ребро, за което се смята, че принадлежи на свети Йоан Кръстител. Това се случи точно когато реликвата беше изложена за една седмица в града.

Откривателят на мощите в Созопол - проф. Казимир Попконстантинов, още не може да повярва, че това се е случило.

Според специалисти крадците много добре са знаели, че за разлика от Созопол, в Сливен не е имало никакви мерки за сигурност.

Въпреки че всички свързани със случая са били разпитани, прокуратурата е преценила, че няма как да се търси крадецът на нещо, за което не се знае колко струва. Мощите не били нито оценявани, нито застраховани.

Въпреки че основните версии за кражбата се свеждаха до предположението частицата от реброто на свети Йоан да е задигната, за да бъде продадена, не липсваха и слухове за неизлечимо болна жена, която откраднала мощите, за да се излекува.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък разпространи информацията, доверена му от македонски колега, че тайните служби на Македония са откраднали реликвата, за да докажат чрез ДНК експертиза, че народът им е наследник на Йоан Кръстител.

#Созопол #Сливен #кражба #Божидар Димитров #църква „Свети Димитър“ #свети Йоан Кръстител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"