Московската катедрала „Христос Спасител“ била „бизнес център“ за пране на пари

Московската катедрала „Христос Спасител“ била „бизнес център“ за пране на пари
На територията на храма фактически действа бизнес център с регистрирани десетки фирми. Снимка: hramy.ru
A A+ A++ A

Катедралата „Христос Спасител“ в Москва е „бизнес център“, който източва бюджета на руската столица, разкри разследване на вестник „Московские новости“.

Сградата на най-големия храм в Русия - московската катедрала „Христос Спасител“, и земята под него не принадлежат на Руската православна църква, а на град Москва.

Те се управляват от фонд, който ежегодно получава от столичния бюджет стотици милиони рубли, пише в. „Московские новости“, цитиран от БГНЕС.

На територията на храма фактически действа бизнес център с регистрирани десетки фирми, някои от собствениците на които са в роднински отношения с ръководството на фонда.

Давайки храма под аренда, фондът не прави отстъпки на никого, дори на православни и благотворителни организации, но се интересува от вероизповеданието на клиентите, пише „Московские новости“.

Оказва се, че с всяка изминала година фондът получава все по-големи субсидии от парите на московските данъкоплатци.

През 2006 г. за поддържането на храма са били вложени 140 млн. рубли, през 2007 г. – 170 млн., а през 2011 г. - 217 млн. рубли.

Кметът Сергей Собянин е обещал да разгледа програмата за по-нататъшното финансиране, но все пак за 2012 г. субсидията ще бъде 372 млн. рубли.

„Московские новости“ не е успял да изясни за какво конкретно ще бъдат изразходвани тези средства и не е открил никакви документи за финансови отчети на фонда за изминалите години.

Фондът се отчита пред Попечителски съвет, чийто председател е патриарх Кирил.

#Русия #Москва #православна църква #бизнес център #катедрала „Христос Спасител“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"