Антитерорист: През 2015 ИДИЛ репетира бъдещ "Европейски 11 септември"

Антитерорист: През 2015 ИДИЛ репетира бъдещ "Европейски 11 септември"
A A+ A++ A

ИДИЛ вероятно планира „Eвропейски 11 септември“ и вече набира хора за тази задача, предупреждава експерт по антитероризъм, цитиран от АФП

Преди 13 ноември френските антитерористични служби имаха опасението, че терористите ще нанесат удари, без значение по какви цели, но срещу цивилно население на различни места в Европа. Това ще е нещо като 11 септември 2001 г., но във Франция. Оттогава полицията и разузнавателните служби са поставени в максимално ниво на тревога. Те се опасяват, че през 2016 г. този тип координирани нападения ще се повторят не само във Франция, но и в други европейски държави, казва служителят от френската служба за борба с тероризма, пожелал анонимност.

„За съжаление смятам, че все още нищо не сме видели през 2015 г. Вървим към един вид европейски 11 септември - едновременни нападения в рамките на един ден в различни страни, на различни места. Нещо наистина много добре координирано. Знаем, че терористите работят върху този план”, казва още той.

В същото време все повече групи от млади европейци се присъединяват към редовете на ИДИЛ с идеята след това да ги използват за удари в родните им страни.

„Те имат необходимите фалшиви документи, владеят езика, познават местата и боравят добре с оръжия”, казва експертът.

Той добавя, че много от тези хора са вече задържани, но признава, че някои от тях ще се измъкнат, а други вече са се измъкнали.

„Може би след година ще си кажем, че през 2015-а е било само репетиция”, смята служителят от френската служба за борба с тероризма.

Полковник Юбер Боно, ръководител на френския елитен отряд за борба с тероризма заявява, че властите в момента се опитват да съкратят времето, необходимо за реакция при подобни атаки.

По думите му терористите са се нуждаели само от 20 минути за атаката в концертната зала „Батаклан“. На полицията й е отнело повече от 2 часа да щурмува обекта, тъй като са се опитвали да установят вътрешното разположение на сградата и това на нападателите в залата. Боно добавя, че ситуациите, при които се вземат заложници, са се променили през годините.

„Заложниците са само буфер, за да се забави реакцията на силите за сигурност. Ако не се намесим възможно най-бързо, ще има повече жертви. Това е урокът, който трябва да научим от атентатите от 13 ноември. Той трябва да промени начина ни на противодействие“, обяснява полковникът.

„Трябва да прилагаме хирургическа намеса, възможно най-бърза и силна“, пояснява той.

Докато правителствените сили се учат от грешките в миналото, ИД също се обучава, за да се справя по-добре. Един от ключовите уроци за нападателите е да стоят далеч от телефоните си, които често помагат на службите да ги проследят. Терористите вече не разчитат изцяло на експлозивите, тъй като те оставят следи.

Смята се, че около 4000 европейци са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД, 1000 от които вероятно са се върнали към западноевропейските държави като Великобритания, Франция и Германия. Някои от тях са под наблюдение от страна на властите, докато други са успели да се скрият от погледа полицията.

#ИДИЛ #11 септември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »