Вартоломей се съгласил за среща на по-неутрална територия

Вартоломей се съгласил за среща на по-неутрална територия
A A+ A++ A

Най-вероятно планираната за 21-23 януари 2016 г. в Истанбул среща на предстоятелите на поместните православни църкви ще се състои в Женева, пише гръцкият сайт "Ромфеа", позовавайки се на близки сътрудници на Цариградския патриарх Вартоломей.

Според публикацията патриарх Вартоломей се е съгласил да премести мястото на срещата на предстоятелите в търсене на "по-неутрална територия" заради влошените отношения между Турция и Русия.

Чрез няколко свои представители от Московска патриаршия вече дадоха да се разбере, че патриарх Кирил не смята за целесъобразно участието си в срещата на предстоятелите на поместните църкви в Истанбул, позовавайки се на политическите проблеми между Москва и Анкара. 

Срещата на предстоятелите на поместните православни църкви е от изключително значение за това да се състои Всеправославният събор през тази година. Руската църква обаче поставя редица условия, които за Цариградската патриаршия изглеждат неизпълними - сред тях е и настояването на Москва патриарх Вартоломей да признае за каноничен предстоятел на Чешко-Словашката църква митрополит Ростислав и пр.

Източник: Двери.бг

 

#Женева #патриарх Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"