Бойко Ноев: Има нещо гнило във внезапното демонизиране на Местан

Бойко Ноев: Има нещо гнило във внезапното демонизиране на Местан
A A+ A++ A

Внезапното демонизиране на Местан, който до онзи ден бе на върха на славата, тачен от политически лидери и ласкан от медиите, показва, че в цялата работа има нещо гнило, недоизказано... Това коментира в интервю за агенция "Фокус" бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

ДПС е важен фактор на българската политическа сцена и българското общество е в правото си да иска пълната истина за случилото се и за това, което продължава да се случва около сваления формален лидер Местан, посочи Ноев.

Според него властите дължат отговори на обществото и ключово значение за разкриването на истината около случая има изясняването на обстоятелствата около охраната на Местан.

"Особено тревожно според мен е противоречието между думите на Местан от една страна и поведението на официалните власти - от друга за причините, поради които той е потърсил защита от турската държава. Това е ключов момент, защото мотивите именно за този негов погрешен ход, дали е бил принуден да го направи, или го е направил подсъзнателно- вероятно са ключът към основния въпрос- е ли Местан проводник на интересите на Турция в България? А това е основната причина, посочена от реалното ръководство на ДПС за неговото сваляне от председателския пост", коментира бившият военен министър.

Отговор на този въпрос няма да дадат медиите, защото истината неизбежно ще бъде затрупана от пикантни измислици, смята той. Верният отговор на този въпрос не бива да се очаква и от анализатори, коментатори и общественици. Отговор трябва да дадат официалните български власти.

"Според мен Местан може да е всичко друго, но не онзи лъжец за който го представят от няколко дни. Това е интелигентен политик, който знае цената на публичната лъжа. Най-напред той посочи президента Плевнелиев, от когото е поискал закрила в точно определен час. Президентът е на върха на пирамидата на службата НСО и нищо важно в нея не може да се случи без негово знание. Помните, когато се обсъждаше законът за НСО, горещата страст, с която Плевнелиев защитаваше искането си НСО да бъде именно президентска служба. Ето дойде моментът на отговорността, която законът му налага. Така че, Плевнелиев е първият, който дължи отговор на обществото. И вероятно- не е единственият", сочи Бойко Ноев.

Неизбежно ще се възобнови дебатът- всъщност зад фасадата на НСО не се ли крият други тъмни неща, злоупотреба с власт, решаване на политически задачи, осигуряване на незаслужени привилегии на определени хора от властта, коментира Бойко Ноев.

"Дали специалните ни служби могат да защитят сигурността на обществото и политическите му представители, и ако не- то какви са причините, за да бъдат те отстранени. Досега Плевнелиев, като ръководител на тези структури избягваше този дебат. И не само той, разбира се. Вносителите на закона а НСО и неговите страстни защитници в парламента направиха всичко възможно законът за мине на тъмно, в дванадесетия част буквално посред тъмна нощ. Пороците на тези практики, останали от тоталитарното минало, пороците на закона за НСО обаче непрекъснато ще произвеждат обществени скандали... Именно заради това, промяната във философията на НСО е неизбежна, рано или късно", убеден е бившият министър на отбраната.

Неговата прогноза е, че общественият натиск ще продължи, докато тази служба не се превърне от служба за защита на привилегиите на власт имащите и от инструмент за политически поръчки - в общонационална служба за борба с тероризма, която да служи на обществения интерес.

"Охраната на няколкото държавни дейци трябва да бъде малка, много малка, макар и важна част от една такава национална антитерористична служба", заключва в интервюто си Бойко Ноев.

 

#Бойко Ноев #Лютви Местан #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници