Трима от задържаните перачи на пари остават зад решетките

Трима от задържаните перачи на пари остават зад решетките
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста трима от задържаните за пране на пари над 2 млн. евро, източени чрез измами на компании в 6 държави.

От задържаните при спецакция на прокуратурата, ДАНС и МВР 14 души на 9 са повдигнати обвинения.

Схемата е била следната - големи суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави, обявиха от държавното обвинение.

На трима от задържаните - Александър Александров на 35 години и Стефан Стефанов и Анатолий Хумев - на по 24 години, е наложена най-тежката мярка "задържане под стража".

Александров, който се смята за "мозък" на схемата, е с богато съдебно минало - с 12 съдебни акта, от които повечето са за нарушения срещу финансовата система. Стефанов е студент в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, четвърти курс, специалност „Физика и химия”, има кафене. Хумев пък работи като барман.

Нито един от тримата обвиняеми не живее на адрес, който е посочил като постоянен.

Обвиняемите твърдят, че не знаят как парите са се оказали в сметките им и е не са смятали да ги теглят.

Други трима от общо деветимата с предявени обвинения бяха освободени срещу парична гаранция от по 3000 лв. Те ще отговарят за приготовление за изпиране на пари и опит за изпиране на пари. От събраните досега доказателства по делото е установено, че действията им са били свързани само с регистрирането на дружества, след което са упълномощавали останалите обвиняеми с права по извършване на сделки и финансови операции на фирмите.

Един от обвиняемите - Георги Христов Георгиев, все още се издирва.

20 дружества са регистрирани от обвиняемите за кратък период от време, всяко едно - за по 2 лева. Още на следващия ден след регистрацията, в банковата сметка на кухата фирма са постъпвали средства от порядъка на половин милион евро. И в 6-те европейски страни парите са теглени по един и същ начин- от мейл - адрес, сходен с адреса на управителя на фирмата, е изпращано нареждане до служител, отговорен за финансови операции, да преведе на сметка в българска банка сумата във връзка с предстояща сделка.

У нас парите са били изтегляни в брой, като комисионната на "перача" за едно теглене е била 23 000 лв., след което са внасяни другаде.

#пране на пари #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"