Талибаните - необходимото зло в коалицията срещу Ислямска държава

Талибаните - необходимото зло в коалицията срещу Ислямска държава
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Все повече държави искат талибаните за съюзници във войната срещу Ислямска държава /ИД/. Руснаците ги искат на своя страна, а също така китайците и иранците. Талибаните, битката срещу които на американците и британците продължава 15 г., сега все повече започват да бъдат оценявани като необходими съюзници от международните сили.

Причината Москва да иска да работи с талибаните – много от които са синове на муджахидините, срещу които руските сили водиха кръвопролитна, продължила десет години война – е в това, че афганистанските бойци участват в тежка битка срещу Ислямска държава  за джихадистко надмощие в Афганистан.

Владимир Путин заяви, че една от причините за начало на въздушните удари по позиции на ИД в Сирия е заплахата, пред която се изправя Русия от екстремисти, завръщащи се от бивша съветска централна Азия и извършващи терористични атаки. Китай е разтревожен от вижданите от Пекин връзки между ИД и движението за независимост на Източен Туркестан, популярно сред китайските мюсюлмани уйгури. Иран, сражаващ се срещу ИД в Сирия и Ирак, вижда сериозна заплаха в растящото присъствие на групировката по източната си граница.

Зачестяват информациите за увеличаване на връзките между руснаците и талибаните. Миналата седмица почти незабелязани останаха думите на Замир Кабулов, специалният пратеник на Кремъл в Афганистан, който каза: „Интересите на талибаните обективно съвпадат с нашите. И афганистанските, и пакистанските талибани заявиха, че не признават водача на ИД [Абу Бакр] ал-Багдади като халиф; това е много важно. Ние имаме канали за комуникация с талибаните за размяна на информация.“ И допълни: „Няма съмнение, че ИД обучава екстремисти от Русия в Афганистан като част от усилията си за разпростиране в централна Азия.“

Кабулов не е редови дипломат. Той е бивш колега на Владимир Путин в КГБ и е бил високопоставен офицер на службата в Кабул по време на войната срещу муджахедините, когато е работил тясно с Хад, службата за сигурност на марксисткото тогава афганистанско правителство.

Докато водените от американците Международни сили за сътрудничество по сигурността (ISAF) се изтеглят от Афганистан, НДС (Национална дирекция по сигурността), наследник на Хад, изгражда отношения с наследника на КГБ – ФСС. Служител от афганистанската сигурност каза пред в. „Индипендънт“:“Кабулов е идеалният човек за тази роля: той познава талибаните отвътре, познава семействата им“.

Кабулов е роден в съветски Узбекистан и за него да работи с талибаните не е новост. През 1995 г. той се срещна с молла Мохамед Омар, тогава лидер на талибаните, докато преговаряше за освобождаването на екипажа на руския самолет Ил-76, чиито пилоти бяха принудени да се приземят в Кандахар. Той поддържаше контакт с движението, докато беше посланик в Пакистан.

Руснаците твърдят, че тяхното взаимодействие с талибаните е само в областта на обмена на разузнавателна информация. Само че някои от командирите на талибаните в северните райони на страната твърдят, че са получили оръжие през Таджикистан, бивша съветска република с проруско правителство. Също така се твърди, че столицата Душанбе е място за срещи между руснаци и талибани.

Хора от афганистанските сили за сигурност казаха пред „Индипендънт“, че известно количество оръжие е минало от едни ръце в други през миналата година, когато членове на талибанския „комитет за откуп и мир“ отишли в Душанбе да проведат разговори за съдбата на четирима таджикски граничари, които бяха заловени от талибаните. Делегацията в Таджикистан, за която се твърди, че е получила оръжието като откуп за освобождаване на заложниците, беше водена от д-р Тахир Шамалзаи, братът на бивш талибански командир. Таджикските власти отричат да е имало такава сделка.

Твърди се също така, че д-р Шамлазаи е пътувал до Китай за среща с официални лица. Загриженото от проникването на ислямисти китайско правителство е предложило на афганистанското правителство помощ в сферата на сигурността.

Според дипломатически източници Пекин също така е поискал от пакистанците да намерят решение за разцеплението сред талибаните, което настъпи след като смъртта на молла Омар беше огласена миналата година; Китай се надява да започне преговори с афганистанското правителство и също така да се бори срещу ИД.

Молла Омар, който се е срещал през годините с китайски представители, се опитал да ги увери, че талибаните не подкрепят уйгурските екстремисти. Водачът на ИД Абу Бакр, от друга страна, неколкократно изропта срещу отношението на Пекин към мюсюлманите и призова „вярващите“ да им помогнат. Едно от посланията към уйгурите гласи: „вашите братя по цял свят очакват вашето спасение и ние очакваме вашите бригади“.

Джан Чунсиен, секретар на партията в Синдзян каза, че връщащи се в Китай угури, служили на ИД, са били арестувани при подготовка на нападения. Извършените от ИД убийства на китайски заложник в Сирия и на гости на китайски хотел в Мали предизвикаха призиви Пекин да предприеме действия в чужбина срещу групировката. „Намиращите се в близост до ИД държави трябва да търсят всякакви възможни начини за борба с тероризма“, предупреди Чунсиен.

Според афганистански и западни служители на сигурността Иран прави това, използвайки талибаните. Отношенията между Техеран и сунитите талибани са традиционно белязани от напрежение. Десет ирански дипломати бяха екзекутирани от талибанския режим в Мазар-и-Шариф през 1998 г. Иран въоръжи събратята си шиити азарите в Афганистан, след избиването на членове на общността от талибаните. Сега официални афганистански представители не само твърдят, че Иран въоръжава талибаните, но и че ги обучава в Техеран, Машхад и Захедан. В Иран са убедени, че техните отдавнашни врагове от Саудитска Арабия подкрепят ИД и че Иран е мишена.

Иран предоставяше на американците ценна информация за стратегическите талибански позиции по време на инвазията през 2001 г; наградата за тях беше, че Джордж Буш ги определи като част от „остта на злото“ заедно със Северна Корея и Ирак на Саддам Хюсеин.Сега американците работят заедно с Ирак и Иран срещу общ враг. Според ирански официални представители войната срещу ИД сега прави необходим и най-малко вероятния съюз.
Източник: БГНЕС

#талибани #коалиция #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »