България раздавала гражданство заради субсидии от ЕС

България раздавала гражданство заради субсидии от ЕС
България получава от ЕС големи субсидии за своята диаспора, каза посланикът в парламента на Косово Дуда Байле. Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България раздава гражданство не само на българското малцинство в Сърбия заради субсидии от Европейския съюз, заяви посланикът в парламента на Косово Дуда Байле.

„България получава от ЕС големи субсидии за своята диаспора. Колко по-голяма диаспора, толкова повече субсидии, а хората с български паспорт са само статистика“, каза Дуда Байле, цитирана от сръбското електронно издание „Вести онлайн“.

По думите й сред „вербуваните“ нови граждани на България са гораните в Косово, на които досега са раздадени около стотина уверения за гражданство, коментира изданието.

„Хората мислят с корема. България е член на ЕС и притежанието на български паспорт означава свобода на движението, работа. В Гора се живее бедно“, аргументира твърденията си Дуда Байле.

Тя е подчертала, че Македония и Косово са опростили процедурата за получаване на гражданство.

„Македонски паспорт можехте да получите и в кръчмата. Вземат ви акт за раждане и всички необходими документи с него и получавате паспорт“, заявила Дуда Байле.

#Сърбия #България #Косово #диаспора #гражданство #българско малцинство #Европейски съюз #ЕС #български паспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"