България в Шенген и нова граница на ЕС в Северна Гърция поиска Орбан

България в Шенген и нова граница на ЕС в Северна Гърция поиска Орбан
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

България трябва да влезе в Шенгенската зоната за свободно движение на ЕС, а Европейският съюз да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан  в интервю за общественото радио днес, цитиран от Ройтерс. Македония пък трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да подсили защитните си сили срещу мигрантската вълна.

Орбан смята, че новата отбранителна линия е необходима, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти към Европа. “Смятам, че следващата линия на отбрана, която трябва да построим, се намира на северната граница на Гърция“, каза Орбан и допълни, че по негово мнение сделката с Турция за ограничаване на мигрантския поток няма да е достатъчна. На север Гърция граничи с България и Македония.

През октомври ЕС предложи на Турция помощ от 3 млрд. евро, възможност за облекчено пътуване в съюза и подновяване на преговорите за членство в замяна на помощ за намаляване на броя мигранти в Европа. „Хубаво е, че (Турция) е обещала, че там ще има линия на защита, но ние трябва да построим сами със собствени средства една на северната граница с Гърция и да спрем – не да забавим, а да спрем миграцията“, добави той.

Премиерът също така заяви, че Германия, която миналата година посрещна над един милион бежанци, наскоро се е обърнала към „здравия разум“ с решението си да забави броя на идващите мигранти.

Самата Унгария беше сред първите държави в Европа, която издигна ограда по границата си за спиране на мигранти, идващи на нейна територия.

Първоначално бариерата предизвика критики от страна на другите европейски държави, но в последствие и страни като Словения и Австрия също поставиха гранични ограда, а други въведоха граничен контрол.

#Шенген #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"