Българите искат да са в ЕС, но само 9% одобряват въвеждане на еврото

Българите искат да са в ЕС, но само 9% одобряват въвеждане на еврото
A A+ A++ A

Едва 9% от българите искат въвеждане на еврото, докато за оставане на лева са се обявили 74%. Това показва изследване на Галъп интернешънъл, проведено в 14 страни членки.

Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено - в повечето от изследваните страни мнозинството от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това, в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута.

Сред страните-членки на еврозоната доминиращи анти-евро нагласи има в Италия и Гърция, докато сред страните-членки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%), сочи изследването, цитирано от Дарик.

Ако има референдум за излизане на страната от ЕС, 82% от българите биха гласували тя да остане част от Съюза.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС - съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България - 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Слаб процес на подобряване на отношението към ЕС се регистрира в Дания, Румъния и Германия.

#Европейски съюз #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"