Разбита е група, изпрала милиони у нас

Разбита е група, изпрала милиони у нас
A A+ A++ A

Девет души са задържани по време на специализирана операция срещу пране на пари. Окръжна прокуратура-Пловдив провежда разследване за извършено тежко умишлено престъпление против финансовата система – изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. В разследването участват МВР и ДАНС, като съдействие се оказва и от правоохранителни органи на европейски държави.

Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро. В резултат на проведената на 30 декември 2015 г. специализирана операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро, съобщава БНР.

Привлечени като обвиняеми са 9 души, към трима от тях Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение "задържане под стража", а за останалите задържани наблюдаващият прокурор е постановил задържане за 72 часа.

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса.

От доказателствата по делото, до момента, е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери – над 2 милиона евро.

Сумите са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави. По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Схемата на измамите е следната:  от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано "търговски взаимоотношения", за удостоверяване на които били прилагани фалшиви договори между чуждестранните и българските дружества.

След като доверените служители на чуждестранните дружества са били измамени, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци. Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани през периода октомври – края на декември 2015 г. от повече от десет банкови клона. Последните тегления са били заявени /предвидени/ за 30 декември 2015 г. и 04 януари.

#пране на пари #спецакция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?