Лютви Местан: Бях политически екзекутиран, но оставам в политиката

Лютви Местан: Бях политически екзекутиран, но оставам в политиката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Епитетната охулваща война беше подета не заради друго, а заради водената от мен политика,'' заяви Лютви Местан на първата си официална пресконференция. Той направи изявлението след като на Коледа бе свален от лидерското място в ДПС, предаде БГНЕС.

Днес Местан е придружаван от съпругата си и от отцепилите се от ДПС депутати. В началото на пресконференцията той изброи обидните епитети, с които е бил наричан през последните дни и „смъртните му грехове”, както той ги нарече, за да предизвика гнева на почетния председател на движението.

Сред „смъртните грехове” Местан отбеляза проекта „Южен поток”, кафето с Борисов в Кърджали, декларацията за сваления руски самолет и др. Според него свързващото звено между всичките му т.нар. грехове е ДПС да се върне на власт "през парадния вход". 

 „Освен да говоря, мога и да мълча - вече 12-ти ден. Искам още да знаете, че мога да нося на бой, без да бъда сломен”, посочи Местан в началото на конференцията. „Системата от медийни бухалки стовари на гърба ми минимум 12 000 тупалки. Нека да споделя малка част от епитетната война, която се води срещу мен и колегите ми – „собственик на електроцентрали”, „предател”, „изменник”, „шпионин”, „женкар”, „предател на национални интереси”, „ислямист”.

Няма да ни стигне определеното време, за да мога да изредя всички епитети”, коментира още Местан. Според него, тази война е породена от политиката му да спаси ДПС от образа на проруска партия.

„Някои определят тези политики като грехове, надявам се да не са смъртни. Първият грях, с който се гордея, е решението за прекратяване на мандата на правителството на Орешарски, което целеше да организира плавен преход към политическа стабилност”, каза Местан. Като друга знакова позиция, която е заел, докато беше лидер на ДПС, той посочи тази за украинската криза и декларацията за убийството на Борис Немцов.

„Едно от основанията за обвиненията в ислямизъм. Смятам това за един от най-знаковите пробиви на партията в този период. Отричането на естествената културна-емоционална връзка е противоестествено”, обясни Местан. „Една не малка част от българските анализатори и общество вижда в образа на Турция някогашния османски владетел. В нашето виждане Турция е един стратегически партньор”, допълни още той.

#Лютви Местан #Турция #ислямизъм #Орешарски #ДПС #Борис Немцов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »