Временно прекратяване на наложените мерки срещу бежанския поток в Дания и Швеция

Временно прекратяване на наложените мерки срещу бежанския поток в Дания и Швеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Швеция и Дания са се разбрали по време на вчерашните си преговори, че са готови да прекратят временно наложените гранични проверки, ако притокът на мигранти намалее, пише изданието The Local.

Европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос свика среща след като Дания постави пунктове за проверка на границата си с Германия, докато Швеция наложи граничен контрол върху пътуващите от Дания.

„Споразумяхме се да запазим наложените мерки до необходимия минимум и всичко да се върне към нормалното положение веднага щом стане възможно. Това означава забавяне на бежанския приток“, каза Аврамопулос след провелите се разговори в Брюксел с представители от Швеция, Дания и Германия, цитира агенция ''Фокус''. „Съгласихме се, че Шенген и свободното придвижване трябва да се пазят.'' 

Шведският министър за миграцията Морган Йохансон съобщи, че контролът „няма да бъде налаган повече от необходимото“. Той добави, че той е необходим, защото страната му е приела повече бежанци на глава от населението от която и да е друга страна-членка на ЕС. 

 „В Дания не искаме да станем последната дестинация за хиляди и хиляди търсещи убежище,“ добави Стьойберг, като съобщи, че Дания може да наложи и други мерки на границата си, ако е необходимо. 

#Дания #Швеция #бежанци #мигранти #криза #Европейска комисия #Германия #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници