EurActiv: Българските газови войни осветиха скритите стратегии на Газпром

EurActiv: Българските газови войни осветиха скритите стратегии на Газпром
A A+ A++ A

Газпром спря доставките на Овергаз, частно българско газоразпределително дружество, в което руският концерн има 50% дял. Изненадващият ход доведе до коментари относно по-широките стратегии на руския газов монополист в България, както и на местните интереси.

На 29 декември, българският премиер Бойко Борисов призова на спешно заседание държавните енергийни дружества в страната: Булгаргаз, Булгартрансгаз и БЕХ.

Българската газова мрежа е собственост на Булгартрансгаз ЕАД, която е част от Българския енергиен холдинг (БЕХ). БЕХ е създаден през 2008 г. от тогавашния премиер Сергей Станишев, с цел кръстосано субсидиране на държавни фирми при загуба. Булгаргаз е общественият доставчик на газ в България.
Тънкостите на българския енергиен пазар помагат за запазването на монополите, които се противопоставят на правилата за либерализация на енергия в ЕС.

По време на срещата стана ясно, че Газпром е изпратил обичайната информация на Балканския газоразпределителен център, в която, изненадващо, всички цифри за планираната доставката до Овергаз през периода, започващ от 1 януари, са само нули.

Овергаз е собственост 50% на Газпром и 50% на българския бизнесмен Сашо Дончев. Фирмата разполага с 55 000 битови клиенти и 3000 индустриални клиенти. Дневните доставки за тези клиенти са в размер на 1,5 милиона кубически метра и представляват около 10% от потреблението на газ в България.

Шефът на БЕХ каза, че страната е изправена пред газова криза и 200 000 души са изложени на риск от спиране на газа през зимата. Овергаз не е бил поканен на заседанието.

Странно, но на 30 декември беше направено изявление от руското министерство на външните работи, а не от Газпром. То казва, че обичайното количество газ, което България получава, 3 милиарда кубически метра годишно (куб.м / г), може да се увеличи, ако е необходимо, и че Русия "няма да остави България без синьо гориво".

На второ извънредно заседание, свикано от Борисов на 31 декември, също без участието на Овергаз, е обявено решение на кризата.

Борисов каза, че Булгаргаз и Овергаз са се споразумяли, че Булгаргаз ще осигури доставките на газ за клиентите на Овергаз. В действителност Булгаргаз в ролята си на "обществен доставчик", според закона за енергетиката на България, има задължението да компенсира липсващите доставки. Още повече, че само Булгаргаз има достъп до запасите от газ в Чирен.

Връзката между частния Овергаз и държавните газови дружества е сложна. През 2010 г. Булгартрансгаз блокира достъпа на Овергаз до преносната газова мрежа. В резултат Овергаз подаде жалба до Европейската комисия.

Намеса на Комисията помогна на Овергаз да възстанови газоразпределителния си бизнес. Частното дружество предложи цените на природния газ на своите индустриални клиенти да са с 7-8% по-ниски от тези на Булгаргаз. Това вбеси държавната компания, когато видя, че мнозина от нейните корпоративни клиенти подписват договори с частния конкурент.

Булгаргаз имаше монопол върху доставките на руски газ за България до 2012 г. От тогава, вместо да получава обичайния размер от 3.3 милиарда куб.м. / г, той започна да получава 2,9 милиарда куб.м., а оставащите 400 милиона кубически метра, бяха доставяни от Овергаз.

"Заговор срещу правителството"

На 4 януари, Борисов защити Газпром и нападна българската частна компания за това, че постави своите клиенти в риск и това по думите му е "заговор" срещу неговото правителство. Той заяви, че Русия и Газпром не са виновни, и че цялата отговорност за проблема пада върху Овергаз.

Борисов каза, че ако българите са били оставени без отопление за Нова година, те ще се карат с него, а не с Овергаз.

От Овергаз казват, че са се свързали с Булгаргаз на 30 декември и са информирали за ситуацията, както и че няма риск от смущения.

Овергаз пише до Комисията

В писмо до Комисията от 23 декември 2015 г., видяно от EurActiv, Дончев предупреждава за това, което се случва и заявява, че става въпрос за явна злоупотреба с господстващото положение на Газпром на ниво доставки, като предупреждава за риск от сериозни и непоправими вреди за конкуренцията.

"Всяко прекъсване на доставките от Газпром експорт, дори за кратък период от време, би довело по всяка вероятност до изчезването на Овергаз като единственият останал конкурент в България", пише Дончев.

Дончев разкрива също, че на 21 дек 2015 г. Александър Медведев, заместник-началникът на Газпром, му казал в телефонен разговор, че Газпром ще преустанови доставките си към Овергаз от 1 януари 2016 г., независимо от факта, че по силата на действащия си договор, Газпром е длъжен да предоставя газ на дружеството най-малко до 31 декември, 2017 г.

"Овергаз подозира, че сближаването на интересите на Газпром и БЕХ е политически мотивирано от желанието на Русия да реанимира проекта Южен поток в светлината на настоящото напрежение между Русия и Турция", казва Дончев.

Наистина, има достатъчно данни, че България планира да докара руски газ на своите граници - точно като Германия, която планира разширяване на газопровода Северен поток. Борисов предпочита да нарича проекта "газов хъб" вместо Южен поток.

В друго писмо от 30 декември Дончев разказва пред Комисията, че внезапното изключване е ясно очертано нарушение на законодателството за защита на конкуренцията в ЕС, и настоятелно призовава ЕС да приложи член 8 от Регламент № 1/2003.

Тих развод?

Случаят с Газпром и Овергаз бе обсъден от Медведев и Дончев на 2 декември, включително сроковете, графика и взаимните ангажименти.

В интервю за EurActiv, Дончев заяви, че проблемът с Газпром е "въпрос на ефективност".

"Ние сме в етап на разделяне. Газпром няма интерес в бизнеса с газова дистрибуция ", каза Дончев. Той обясни, че според българското право, бордът на директорите на дружеството е необходимо да се свиква четири пъти годишно. В действителност, през последните шест години, е имало само пет такива срещи и само на три от тях са се взели решения.

"Невъзможно е да се работи по този начин. Наистина се нуждаем на всеки три месеца да актуализираме инвестиционните си програми, за да вадим нови продукти на пазара. Но в продължение на шест години тъпчем на едно място ", каза Дончев.

Да застреляш карикатуриста?

Според анализатори, цялата схема не е насочена към кражба на бизнеса на Дончев, а към разчистване на „Сега”, критичен вестник, който той притежава. Борисов е недоволен от карикатуриста на вестника, Кристо Комарницки, който се оценява високо от своята читателска аудитория, по-специално за язвителния начин, по които той изобразява премиера.

Борисов намекна за карикатурите на вестника, като твърди, че същите хора, които се опитали да го обиждат с карикатури и критически статии, са дошли да го молят за помощ.

"Въпросът е, защо ни притискат до стената на 31 декември, в 20:00, за да се  напишат договори? Тези карикатури и истории ... Ще се въздържа от коментар, това не е на моето ниво. Те дойдоха да ни молят да направим това [да се осигурят липсващите доставки на газ]. Те, не ние ", беше цитиран да казва Борисов.

Това не е първият път, в който Овергаз е поставян между българските лидери и Газпром. През 2009 г. руските медии ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщиха, че по искане на българския президент Георги Първанов, Овергаз ще бъде елиминиран. Съобщава се, че като част от пакетна сделка с българското правителство, включително газопровода Южен поток, от Дончев ще се изисква да продаде акциите си на Газпром и да спре финансирането на „Сега”. Първанов по-късно отрекъл да е правил такива забележки.

Това обаче не се случи, а междувременно Овергаз стана по-силен и заяви, че ще продава газ за промишлени клиенти на по-ниски цени, което се разглежда като основно престъпление към монополната система в България.

Илиян Василев, бивш български посланик в Русия заяви, че настоящите нападения срещу Овергаз са част от сценарий да бъде възкресен Южен поток през България, както и петролопровода Бургас-Александруполис, насочен към транспортирането на руски петрол, заобикаляйки Босфора. След местен референдум през 2011 г., българското правителство отложи петролния проект.

Според Василев, който е персона нон грата в Русия, след като е бил включен в списъка на Кремъл за визова забрана, България е в преговори с Русия за двата големи инфраструктурни проекта. Той също така заяви, че за Русия реалният приоритет е тръбопроводът Бургас-Александруполис.

Във вторник сутринта (5 януари), EurActiv изпрати въпроси до Газпром относно плановете на компанията за Овергаз. До този момент не е получен отговор на запитването.

Говорител на Европейската комисия заяви пред EurActiv във връзка с казуса Газпром - Овергаз, че е получил "писма по този въпрос" и че ще разгледа повдигнатите проблеми.

#газови доставки #Овергаз #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"