Черна дупка бълва газ в съседна галактика

Черна дупка бълва газ в съседна галактика
A A+ A++ A

Астрономи засякоха два големи облака газ, които изригват от черна дупка, намираща се в центъра на съседна галактика,  съобщава Би Би Си.

„Изхвърлянията“ са били засечени на рентгенова снимка, направена от космическия телескоп „Чандра“ на НАСА, в двойката галактики NGC 5194, част от която е и галактиката „Водовъртеж“, намираща се на 26 млн. светлинни години от Земята.

При „изхвърлянето си“ от черната дупка газовите облаци са помели по-студения въглероден газ пред тях.

Разкритията за изхвърляне на газ, представени на редовната среща на Американската астрономическа общност, представляват пример за „обратна връзка“ между черна дупка и галактиката, в която тя се намира.

„Смятаме, че обратните връзки предпазват галактиките от прекомерно разширяване“, каза Мари Мачасек, съавтор на изследването от Центъра за астрофизика на Харвард и Смитсониън. „Но в същото време може да са отговорни за това как се образуват някои звезди. Това показва, че черните дупки могат да създават, не само да разрушават“, допълни тя.

Черните дупки са известни с това, че поглъщат газ и звезди, но двете дъги излизащи от дупките са еквивалентни на оригване след обилно похапване, съобщава още екипът изследователи, наблюдавал феномена.

Черната дупка в центъра на NGC 5194 най-вероятно е била препълнена от газ, образуван при взаимодействието на малката галактика с по-голямата й съседка. Когато материя попада в черната дупка, се освобождава голямо количество енергия, каквато по всяка вероятност е причинила изхвърлянията.

Ерик Шлегел от университета в Тексас, който води проучването, обясни, че това, което е наблюдавано е студеният водороден газ, изстрелян пред горещите вълни, излъчващи рентгенови лъчи.

Феноменът не е нещо ново. Облаците газ са останки от древно „оригване“. Учените са установили, че на вътрешната вълна горещ газ най-вероятно й е отнело около 3 млн. години, за да достигне до сегашното си положение, докато на външната вълна – 6 млн. години.

„Смятаме, че тези дъги представляват вкаменелости от две огромни изригвания, когато черната дупка е изхвърлила материал към галактиката“, каза Кристин Джонс, съавтор на проучването, според която тази активност е много вероятно да има голям ефект върху галактическия пейзаж.

 

#черна дупка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"