Телескопът Hubble засне сливането на две галактики

Телескопът Hubble засне сливането на две галактики
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Понякога между две галактики съществува силно привличане под въздействието на гравитацията, пише CNET. Тези могат да формират нова галактика.

Телекопът Hubble е заснел точно такъв удивителен процес. На изображението на легендарната космическа обсерватория се вижда галактиката NGC 6052. 

NGC 6052 е странен миш-маш от звезди. Американската Национална космическа агенция (NASA) описва формата й като „хаотична“. Процесът на сливане изхвърля някои от звездите от обичайните им орбити и ги изпраща на безкрайни космически обиколки в нова посока. Галактическата каша в NGC 6052 все пак няма да продължи вечно.

„В крайна сметка тази нова галактика ще улегне в стабилна форма, която може да не прилича на никоя от двете първоначални галактики,“ отбелзва NASA.

Двете сливащи се галактики са предмет на научен интерес от години. Изследване, публикувано през 1969 година, се спира на необичайната структура и неправилна форма на NGC 6052. NASA посочва, че първоначално галактиката е била класифицирана като една анормална, но по-задълбочени проучвания са разкрили двойнствената й природа. 

Hubble е съвместен проект на NASA и Европейската космическа агенция (ЕКА). Космическият телескоп, изведен в орбита през 1990 година, е изпратил някои от най-впечатляващите изображенията за времето си, включително прочутото „Стълбове на сътворението“ – драматична фотография на мъглявината М16. 

#галактики #НАСА #форма #процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »