Хасан Рохани: Не може да се отговаря на критиките с рязане на глави

Хасан Рохани: Не може да се отговаря на критиките с рязане на глави
A A+ A++ A

"Саудитска Арабия не може да отговаря на критиките на режима си с рязане на глави", заяви иранският президент Хасан Рохани, дни след като Рияд обезглави известен шиитски духовник.

"Надявам се, че европейските държави, които винаги реагират на въпросите с човешките права, ще изпълнят задълженията си", каза още той.

Изказването му идва след като в края на миналата седмица Саудитска Арабия обезглави шиитския духовник Нимр ал Нимр по обвинения в тероризъм. Той също стои и зад антиправителствените протести сред шиитското мюсюлманско малцинство в сунитското кралство.

Властите в Рияд не оповестиха как са екзекутирали Нимр, но обезглавяването с меч е практика в страната.

"Саудитска Арабия не може да скрива своите престъпления с рязане на глави на духовници като прекратява отношенията с Иран", заяви още президентът.

Кризата в отношенията между Техеран и Рияд се разрази с пълна сила, след като тълпа, разярена от екзекуцията на Нимр, нападна сградата на посолството на Саудитска Арабия в Иран, както и тази на консулството на страната в североизточния град Машхад. След Рияд и други арабски държави, сред които Бахрейн, Судан и Обединените арабски емирства (ОАЕ), също охладиха отношенията си с Техеран.

 

#Хасан Рохани #критика #Иран #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници