И Кувейт отзова посланика си в Иран

И Кувейт отзова посланика си в Иран
Парламентът на Кувейт
A A+ A++ A

Кувейт също отзова своя посланик от Иран в знак на протест срещу нападението на саудитското посолство в ислямската република.

Въпреки това страната не изгони посланика на Иран и не намали нивата на дипломатическите си отношения с ислямската република.

Според властите в Кувейт нападението срещу посолството на Саудитска Арабия в Иран е „очебийно нарушаване на международните споразумения и норми и сериозно нарушение на международните ангажименти на Иран за сигурност на международни мисии и сигурност на дипломати“, заявиха от външното министерство на страната, цитирани от държавната информационна агенция КУНА.

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран беше нападнато и подпалено в събота, след като Рияд екзекутира шиитския духовник шейх Нимр ал Нимр и 46 други души.

Сунитска Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с шиитски Иран в отговор. Кризата се задълбочи, след като други държави, сред които Бахрейн, Судан и Обединените арабски емирства (ОАЕ) също охладиха отношенията си с Техеран.

Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на Съвета за сътрудничество на страните в Персийския залив заедно с Оман и Катар.

#Кувейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино