Поледица и сняг в Източна България, предупреждават шофьорите с жълт код

Поледица и сняг в Източна България, предупреждават шофьорите с жълт код
A A+ A++ A

Жълт код в шест области на страната вещае тежки условия за шофьорите на 5 януари, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Кодът е в сила за областите Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Там се очакват в ранните часове на утрешния ден ледени валежи и условия за поледици, уточняват от МРРБ. АПИ апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да не предприемат пътуване в районите с жълт код, ако това не е наложително.

При възникване на предпоставки за поледици ще се спира изцяло движението до тяхното отстраняване.

Ще се извършва превантивна обработка на пътните участъци за да се избегнат предпоставките за възникване на сериозни пътни инциденти. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

През нощта и в часовете преди обяд ще вали дъжд, при отрицателни температури при земята и съществуващата снежна покривка ще се образуват поледици. При тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни, когато вървят или шофират заради заледени повърхности.

Нов средиземноморски циклон отново усложнява метеорологичната обстановка. Започналите от запад снеговалежи ще обхванат страната, като с повишението на температурите на места в Югоизточна България и по Черноморието снегът ще премине в дъжд и ще има условия за поледици.

Още преди обяд от запад валежите бързо ще спират, най-късно в Североизточна България, съобщиха от НИМХ. По-късно през деня ще има и временно разкъсване на облачността, но след пладне тя отново ще се вплътни.

Вечерта от югозапад отново ще започнат валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който през деня временно ще се ориентира от запад. Минималните температури в Северна България ще бъдат между -10° и -5°, а в Южна – между -5° и 0°. Максималните температури ще бъдат между -2° и 3°, в крайните югозападни райони до 5-6°.

Над планините ще преобладава облачно време с временни разкъсвания на облачността в часовете преди обяд. Валежите временно ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра около -2°.

По Черноморието ще преобладава облачно време. В сутрешните часове все още ще превалява дъжд и сняг, около обяд валежите ще спрат и облачността временно ще се разкъса. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който през деня за кратко ще се ориентира от запад.

 

#поледици #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"