Financial Times за 2016 г: Хилъри президент, Меркел няма да остане начело на Германия

Financial Times за 2016 г: Хилъри президент, Меркел няма да остане начело на Германия
A A+ A++ A


Водещото финансово издание Financial Times представи свои прогнози за новата 2016 година, които обхващат широк диапазон - от цените на петрола на международните пазари до очаквания какво ще се случи на президентските избори на САЩ, на референдума във Великобритания за бъдещото й членство в ЕС и кой ще спечели футболното първенство Евро 2016-а.

Президентските избори в САЩ

Според Financial Times Хилъри Клинтън ще спечели президентската предизборна борба в САЩ, докато демократите ще си върнат мнозинството в Сената. Изданието обаче очаква нейният президентски мандат да започне при доста поляризиран Вашингтон, като тя няма да има "меден месец" в началото на своето управление.

Великобритания и ЕС

Анализаторите на финансовото издание също така не очакват Великобритания да напусне Европейския съюз след планираното за настоящата година провеждане на референдум по този ключов въпрос за страната. В същото време Financial Times прогнозира, че Английската централна банка няма да стартира цикъл на повишение на британските лихви през настоящата година.

Политическото бъдеще на Меркел

Изданието също така прогнозира, че немският канцлер Ангела Меркел няма да остане начело на Германия до края на 2016-а година. Въпреки че в края на миналата година Меркел получи овации по време на конференция на нейната управляваща Християндемократическа партия (ХСД), през настоящата година може да бъде сложен край на дългото й царуване като канцлер. Тези овации предполагат, че нейният пост остава гарантиран въпреки натискът, причинен от пристигналите около 1 милион бежанци в Германия през миналата година. Г-жа Меркел вече обеща да намали бежанските потоци през 2016-а година, но според Financial Times това вероятно ще се окаже невъзможно, тъй като мнозина отчаяни емигранти, подпомагани от контрабандисти на хората, ще продължат да търсят убежище.

Възхищението от смелостта и моралното лидерство на канцлера обаче ще дадат път на несигурността и на недоволството, като точката на пречупване може да дойде под формата на бунт от страна на местните власти, които няма да могат да се справят с емигрантската вълна. Това от своя страна би провокирало сериозно предизвикателство пред канцлера на Германия от самата нейна управляваща партия ХДС, което в крайна сметка може да направи несъстоятелна по-нататъшната й позиция на немски канцлер, смятат от Financial Times, цитиран от БНР.

Япония и Китай

Финансовото издание също така очаква, че японската икономическа политика, известна като Абеномика, няма да се провали през настоящата година, докато властите в Китай ще бъдат принудени да осъществят нова съществена девалвация на местната валута (на юана).

Цените на петрола

Financial Times прогнозира, че цената на петрола сорт брент ще успее да поскъпне над 50 долара за барел до края на 2016-а година, тъй като цени под това ниво са прекалено ниски, за да накарат петролната индустрия да направи необходимите инвестиции и да посрещне нарастващото глобално потребление. Ако световната икономика не се окаже в нова рецесия, което според изданието е най-вероятния сценарий за новата година, цените на петрола ще се върнат към по-устойчиви и малко по-високи нива.

Спад на търсенето на дизелови автомобили

Водещото финансово издание очаква и намаляване на продажбите на дизелови автомобили в Европа през 2016-а година на фона на стартиралия през есента на миналата година скандал с автомобилите с дизелово гориво на компанията "Фолксваген". Financial Times смята, че пазарният дял на дизелови автомобили ще се сви толкова бързо през настоящата година, че ще надделее над очаквания ръст в този важен за европейските икономики сектор.

Финансова помощ за поне една страна от Г-20

Според новите прогнози на изданието, поне една страна от групата Г-20 ще се наложи да поиска официалната финансова помощ от МВФ през 2016-а година. Това вероятно ще бъде някоя от развиващите се икономики, но Financial Times не изключва възможността и държава като Италия да се окаже в подобна позиция с оглед на нейния огромен публичен дълг. Трябва обаче да се има предвид, че провежданата от ЕЦБ стимулираща програма, включително програмата за "количествени облекчения", ще предотврати подобен сценарий.

Кой ще спечели еврошампионата по футбол

Друга любопитна прогноза на Financial Times е тази, според която Белгия ще спечели европейското първенство по футбол през тази година, въпреки че немският отбор е по-опитен, испанският е по-сплотен, докато Франция ще бъде домакин на Евро 2016.

#Financial Times

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"