The Sunday Times: ИДИЛ използва химическо оръжие срещу иракските кюрди

The Sunday Times: ИДИЛ използва химическо оръжие срещу иракските кюрди
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е използвала химическо оръжие против иракските кюрди, пише The Sunday Times, като се позовава на видеоклип, заснет преди около два месеца в района на град Махмур, провинция Ербил.

Кадрите, заснети на фронтовата линия край Махмур, на 60 мили (97 км) от Мосул, показват, как при минометен обстрел кюрдските въоръжени милиции Пешмерга са обгърнати от огромен облак бял и светлокафяв газ. Отначало се чува, как бойците, намиращи се на 100 ярда (около 90 м) започват да си разменят шеги. Но когато димът започва да се движи в тяхна посока, шегите незабавно утихват.

Според неделния брой на The Times, цитиран от агенция Фокус, този материал е бил предаден на британския доброволец и ветеран от войната в Персийския залив Алан Дънкан, който е избрал да се сражава на страната на кюрдите в борбата срещу „Ислямска държава“. По негови думи, 20 бойци от кюрдските милиции са били хоспитализирани след тази химическа атака със сериозни травми в дробовете и дихателните пътища. Дънкан не изключва възможността използваният газ да е амоняк, произведен в специалната фабрика за химическо оръжие на „Ислямска държава“ край нейния бастион в Сирия - град Рака.

#ислямска държава #химическо оръжие #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"