Жаклен Коен: Поскъпването на допълнителните количества газ с 10% да се поеме от "Овергаз"

Жаклен Коен: Поскъпването на допълнителните количества газ с 10% да се поеме от "Овергаз"
A A+ A++ A

Булгаргаз” и държавата помогнаха да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза в интервю за „Неделя 150“ изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

Той коментира кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015-та, свързана с доставките на природен газ от Русия за „Овергаз“, която захранва хиляди български домакинства. Според Коен не може някой да държи 200 хил. души заложници дали ще имат новогодишна вечер и празнично настроените.

Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, „Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ./.../Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, посочи Коен.

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси": “Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. /…/ На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час".

Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ, препоръча изпълнителния директор на БЕХ.



 

#Булгаргаз #газови доставки #Овергаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »