Турция оправда Ердоган - не бил сочил Хитлерова Германия за пример

Турция оправда Ердоган - не бил сочил Хитлерова Германия за пример
A A+ A++ A

Изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган за системата на управление в Хитлерова Германия е било интерпретирано погрешно и че той не я е давал за пример за ефективна президентска система. Това обяви турското президенство, цитирано от Ройтерс.

"Метафората на Ердоган за Хитлерова Германия бе изопачена от някои новинарски източници и бе използвана в точно обратния й смисъл", посочва турското президентство в изявление.

Там се допълва, че изказването му е имало за цел да покаже, че изпълнителната президентска система може да съществува в унитарна държава и не зависи от наличието на федерална система на управление. Нито президентстката, нито парламентарната система е гаранция срещу злоупотребата с власт, заявява турското президентство.

"Ако със системата се злоупотреби, това може да доведе до лошо управление, имащо за разултат катастрофи като в Хитлерова Германия. Важното е да има справедливо управление, което да служи на страната", се казва в изявлението.

"Неприемливо е да се твърди, че Ердоган е представял Хитлерова Германия в положителна светлина", допълва турското президентство.

 

#Реджеп Ердоган #Хитлерова Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници