Продължават наводненията във Великобритания

Продължават наводненията във Великобритания
A A+ A++ A

Стотици домове са евакуирани, а хиляди са без електричество в Шотландия и Северна Ирландия, след като бурята „Франк“ връхлетя Великобритания с проливни дъждове и силни ветрове. Спасителните екипи използват лодки, за да спасяват жителите на изолирано от водата село. Около 300 къщи в Хауаик, в областта Шотландски граници, са евакуирани заради прииждащите води. В района на Пийбълс също се очаква евакуация на местното население.
Заради рекордните валежи са издадени четири предупреждения за опасни наводнения. Три от тях са за селището Кростън, графство Ланкашир. Още 45 предупреждения за незабавна реакция са издадени в Англия и Уелс, а над 60 – в Шотландия.

Около 5500 абонати остават без електричество в северната част на Шотландия. В Северна Ирландия жителите също бяха лишени от светлина, пътниците на международното летище в Белфаст бяха забавени от ураганните ветрове, а паднали дървета предизвикаха затварянето на пътища.

В английския град Тадкастър, който е известен с производството на бира, в резултат на наводненията във вторник се срути старинен мост. Заради изключително високото ниво на водата на река Уорф, полицията още в събота затвори моста поради заплаха от структурна повреда, а след това пристъпи и към евакуация на жителите на градските квартали в близост до реката. Във вторник значителна част от моста се срути във водата. Разрушеният мост свързваше двете части на Тадкастър и водеше към главната улица на града.

3800 къщи и бизнес сгради бяха без ток в сряда сутринта и в Ирландия, след като бурята достигна страната през нощта. Ударени от стихията са югозападните, югоизточните и северозападните брегове на Ирландия. Бурята достигна западните крайбрежни зони във вторник, а синоптиците предупреждават, че бурното време ще продължи за около 24 часа.

#Великобритания #Шотландия #наводнения #дъждове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"