“Икономист”: 2,5% растеж и 1,6% инфлация в България през 2016

“Икономист”: 2,5% растеж и 1,6% инфлация в България през 2016
A A+ A++ A

Растеж на брутния вътрешен продукт с 2,5% спрямо 2015 г. и 1,6% инфлация прогнозира “Икономист” за България през настъпващата 2016 година.

Анализаторите на авторитетното икономическо издание изчисляват 6710 долара БВП на глава от населението, което се равнява на 17 690 долара по паритет на покупателна способност.

Прогнозата за страната ни  е сравнима с Унгария и Испания. Значително по-висок е ръстът, прогнозиран за Румъния - 3,9%, докато за Гърция очакванията са минус 1%.

Растеж за Германия 1,8%, за Италия 1% и за Великобритания 2,2% сочат още анализаторите на “Икономист”.

Средният ръст на БВП за Западна Европа се очаква да е 1,8%, а за Източна Европа - 1,2%.

В политическата обосновка се сочи, че в България около дясноцентристкото коалиционно правителство, дошло на власт през 2014 г. след администрации с кратък срок, има несигурност - то зависи от подкрепата на националисти и левоцентристки сили. Въпреки това министър-председателят Бойко Борисов напредва по-добре в сравнение с мандата от 2009-2013, запазвайки фокуса върху активно членство в Европейския съюз и съживяване на икономиката.

Възраждащата се Европа ще внесе подобрение в търговията и инвестициите, докато споразумението на Гърция с кредиторите ще спести на България риска от зараза, пише още в анализа.

Най-бързо растящите световни икономики според “Икономист” ще са Лаос и Туркменистан с по 8% ръст и Камбоджа и Сиера Леоне с по 7,5%.

Развиващите се пазари са изправени пред ниски цени на суровините, поскъпващ долар и забавяне на икономиката на Китай и така само Индия от големите играчи влиза в списъка топ 10 на най-бързо растящите световни икономики за 2016 година, коментира “Икономист”.

#растеж #прогноза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »