Трайков махна двама от шефовете на БЕХ

Трайков махна двама от шефовете на БЕХ
Досегашният изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков освободи двама от директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Досега членовете на Съвета на директорите бяха петима. Във вторник Трайков ги редуцира до трима, съобщиха от пресцентъра на БЕХ.

От постовете им бяха отстранени досегашният изпълнителен директор Мая Христова и заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов.

В новия Съвет на директорите остават изпълнителният директор Йордан Георгиев, председателят на Съвета Делян Добрев, който е и зам.-министър на икономиката, и директорът на Дирекция „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ в енергийното министерство Валентин Груев.

В структурата на Българския енергиен холдинг влизат „Националната електрическа компания“, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Електроенергийният системен оператор“, Мини „Марица-изток”, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Мая Христова пое ръководството на БЕХ през април 2010 г. като изпълняващ длъжността шеф на дружеството, след като предшественичката й Галина Тошева беше отстранена с идеята да се закрие холдингът.

Първоначалната задача на Христова беше да затвори дружеството. Два месеца по-късно обаче тя беше освободена от поста зам.-министър на икономиката с мотив, че ведомството има нужда от по-ефективна работа в ресорите енергийна политика.

Мая Христова стана постоянен изпълнителен директор на БЕХ с идеята холдингът да се преструктурира. Това преструктуриране обаче все още не се е осъществило.

Мястото на Христова в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма зае Марий Косев, който стана и член на управата на БЕХ.

През май тази година обаче премиерът Бойко Борисов отстрани Косев от енергийното министерство.

На негово място в политическия кабинет на Трайков и съответно в управата на БЕХ влезе Делян Добрев.

Йордан Георгиев беше назначен за втори изпълнителен директор на БЕХ от Трайков месец след назначението на Христова на същата длъжност. Мотивът на министъра за това бе шефовете на дружеството да поделят отговорността помежду си.

По същото време Съветът на директорите на холдинга бе променен на петима,  като петият член няколко пъти бе сменян и последно на позицията бе зам.-министърът Евгени Ангелов, чиито ресори във ведомството на Трайков обаче нямат нищо общо с енергетиката.

През юли миналата година в борда влезе и Валентин Груев, шеф на Дирекция „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, който сега запазва поста си.

#премиер #Бойко Борисов #„Булгартрансгаз” #„Булгаргаз” #АЕЦ „Козлодуй” #„Националната електрическа компания“ #Марий Косев #Галина Тошева #Делян Добрев #Йордан Георгиев #Съвет на директорите #заместник-министър на икономиката #изпълнителен директор #Евгени Ангелов #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков #БЕХ #Български енергиен холдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"