МВР: 19 престъпления в седмицата до изборите

На снимката: Секция в ромската махала на село Каменар, общ. Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В седмицата преди президентските и местните избори Министерството на вътрешните работи е отчело 19 случая на нарушение на Изборния кодекс, съобщи пресцентърът на МВР в деня на изборите.

В рамките на последната седмица полицията в България е проверила общо 565 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите.

Двама души са осъдени за изборни престъпления, а четирима други са задържани за престъпления и нарушения, свързани изборния процес, съобщава МВР.

За последната седмица полицията е съставия и 25 акта за административно нарушение, изготвени и връчени са 657 протокола по Закона за МВР, 54 са полицейските разпореждания във връзка със забраната за продажба на спиртни напитки в изборния ден и за засилване на вътрешноведомствения контрол над служебното оръжие.

МВР изтъква, че оперативният му щаб работи за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред, осигуряване на пожарната и аварийната безопасност в периода на подготовката и при провеждане на изборите за президент и местна власт.

Освен това информацията за изборния процес в цялата страна, която постъпва в министерството, се предоставя от ГД „Охранителна полиция“ на ограничената мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

От 1 януари до днес в структурите на МВР са провеждани разследвания по общо 59 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборното право. От тях само вчера са новообразувани 10.

„Анализът показва, че за престъпления против политическите права на гражданите най-голям брой досъдебни производства – общо 32, са образувани за т.нар. купуване на гласове“, съобщават от пресцентъра на МВР.

От началото на октомври до изборния ден на откритата в МВР линия са постъпили общо 144 сигнала за нарушения. Само вчера те са били 48. Повечето от тях са били свързани с информации за купуване на гласове в Бургас, Лом, Враца, Пазарджик, Ямбол и София; заплахи в полза на определен кандидат – в Ямбол и Кърджали; и неправомерно разпространяване на агитационни материали – в Добрич, Силистра, Дупница, Самоков и Варна.

За последната седмица са издадени 6527 удостоверения за изгубени, откраднати или с изтекъл срок документи за самоличност, отбелязват от полицията.

#МВР #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #купуване на гласове #изборни нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"