Учени: елементи в слюнката подсказват риска от преждевременна смърт

Учени: елементи в слюнката подсказват риска от преждевременна смърт
A A+ A++ A

Учени от Бирмингамския университет във Великобритания предлагат тест за установяване на риска от преждевременна смърт, пише в. „Дейли Мейл“.

Изследователите са открили връзка между отделяния имуноглобулин А (IgA), съдържащ се в слюнката на човека, и неговата смъртност, а също склонност към ранно развитие на онкологични заболявания и преди всичко рак на белите дробове.

Авторите на изследването заявяват, че IgA може да е маркер за преждевременна смърт, а анализът на слюнката – алтернатива на инвазивните процедури и по-специално кръвните изследвания.

Учените са проследили 639 души на възраст от 63 г. в периода от 1995 до 2014 г. , като са измервали отделянето на IgA, проследявали са здравословното им състояние и смъртността на възрастните хора.

Имуноглобулините се секретират от левкоцитите и са необходими за борбата с инфекциозните заболявания. Производството им зависи от обективни (наследствени и възрастови) и субективни (начина на живот) фактори. Последните позволяват на човека да контролира активността на IgA.

#Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »